Дребни домакински хитрини, които ще ви спестят ценно време

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Почистете ефикасно петната от кафе и чай от порцелана

Смесете равни части оцет и вода и сипете от сместа в чашите. Оставете ги да престоят около час, след което измийте с обикновен препарат за съдове и гъба. Не остава никаква следа.

drebni-domakinski-hitrini9

Да почистим и ютията

Вземете дървена дъска за рязане, поставен върху нея пергаментова хартия, върху която сте посипали обилно обикновена готварска сол. Включете ютията да се загрее и търкайте върху солта енергично няколко минути.

drebni-domakinski-hitrini10

Профилактика на плесените и мухъла в банята

Добавете в 5 литра чиста вода 1 таблетка фурацилин и с получения разтвор измийте стените, пода и ъглите на вашата баня с профилактична цел. Ако вече имате мухъл, направете по-концентриран разтвор от 1 литър вода и у таблетка фурацилин и третирайте областите с мухъл. Задължително проветрете добре помещението.

drebni-domakinski-hitrini11

 Канали за пример

Смесете сода за хляб и сол и изсипете получената смес в канала на мивката, ваната или подовия канал. Налейте отгоре оцет и изплакнете с вряща вода след 15 минути.

drebni-domakinski-hitrini12

Бяла вана

Смесете 2 с.л. ситна сол и 2 с.л. сода за хляб с малко вода и с тази смес натъркайте влажната вана. След 10 минути поръсете с оцет и оставете за още малко време да подейства. След половин час изплакнете обилно  с вода.

drebni-domakinski-hitrini13

Отървете се от мазнините по тиганите

Полепналата по съдовете за готвене – тигани и тенджери, мазнина можете да премахнете с обикновена сол. Поръсете плътно дъното и добавете малко вода. Оставете да престои 10-15 минути и измийте с топла вода и по-твърда гъба.

drebni-domakinski-hitrini14

Зацапана с мазнина гъба можете да освежите като накиснете с две чаши гореща вода и 2 с.л. сол за една нощ.

drebni-domakinski-hitrini16

Да се отървем от петната от сапун по прозрачните стени на душ кабината

… е лесно с помощта на влажни кърпички, след това забършете повърхностите с чиста гъба и изплакнете с вода.

drebni-domakinski-hitrini15

Ако изпуснете яйце на плота или пода

… най-лесно ще го съберете, ако го поръсите със сол, а след това го оберете със суха хартиена салфетка или домакинска хартия.

drebni-domakinski-hitrini17

Мивката ще заблести

… ако я почистим с морска сол и резен лимон. Достатъчно е да обтрием повърхността с разрязан лимон, чиято повърхност сме поръсили с морска сол. Мивката ще заблести, а кухнята ще ухае свежо.

drebni-domakinski-hitrini18

Свежи дивани, дори ако домашните любимци са непрекъснато върху тях

За да премахнем натрапчивата миризма от домашните любимци, която остава по диваните и матраците е нужно да смесим 1 с.л. сода за хляб, 2 чаши топла вода и няколко капки етерично масло (портокалово, лавандулово, ментово, борово) в шише с пулверизатор, с който да напръскаме повърхностите.

drebni-domakinski-hitrini19

Източник: AdMe.ru

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

12,341 преглеждания

Comments are closed.