Децата на другите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_kids_reading_outside_19225789.jpg

Имате ли приятели, роднини или съседи с деца, които ви побъркват с лошото си поведение и липса на дисциплина? Мисля, че всеки от нас има пред себе си семейство, което отговаря на това описание. Това, за съжаление, ни поставя в доста неловка и неприятна ситуация, особено, ако това са хора, с които няма как, а и не желаем да прекратим отношенията си. Ясно е, че не може да превъзпитате децата (а и не е ваша работа), но пък искате да ви е приятно, когато се срещате. Какво да правите?

Ето няколко идеи, които може би ще помогнат:

Прекарвайте повече време на ваша територия

Правете си срещите във вашата къща, когато това е възможно. Нека всички деца знаят точно какви са очакванията ви в този случай: „Моята къща, моите правила”. Бъдете внимателни и приятелски настроени, но в същото време – твърди: „Иване, тук не скачаме по дивана” или „В тази къща не хвърляме играчките и не крещим на другите”. Често деца, които не се държат добре, когато са си у дома, се държат възпитано, когато са им зададени ясни правила, които да следват в чуждата къща.

Придържайте се към конкретния проблем

Не се опитвайте да превъзпитавате или да учите чуждите деца. Фокусирайте се върху конкретния проблем. Намерете решение, само до степента, необходима, за да вървят нещата гладко там, където са застрашени децата или собствеността ви.

Не мърморете и не се оплаквайте

Много е лесно да се оплакваме и да се захващаме за поведението на другото дете. Но това не решава нищо. Вместо това, спрете да обвинявате, посочете проблема и предложете решение. След като си съставите план, спокойно го следвайте.

Оставете родители им да се оправят с тях

Запомнете това изречение: „Те не са мои деца”. Оставете техните родители да се справят (или да не се справят, в зависимост от случая) с лошото поведение на децата си. Това, което може вие да направите е да защитите своите деца или дом, ако се наложи.

Виждайте се без децата

Харесвате родителите и ви е приятна тяхната компания, но не и тази на децата им? Тогава излизайте по-често само възрастните. В този случай може вие да им отидете на гости или да правите нещо, което не е подходящо за деца – отидете на бар или на късно кино, например.

Избирайте битките си

Опитайте се да не обръщате внимание на дребните неща, а се фокусирайте върху важните. И най-вече, бъдете благодарни, че вашите деца са добре възпитани.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,520 преглеждания

Comments are closed.