Да преборим комарите с натурални средства

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

komari

С идването на лятото започва и нашествието от комари, които, освен че са причинители на сърбежи и неприятни пъпки, са и източник на много зарази и болести.

На пазара има много и различни репеленти, но е добре да знаем, че те съдържат вредни химикали, които могат да бъдат опасни за вас или вашето дете. Ето защо все повече хора търсят алтернативни природни източници в борбата срещу тези досадни насекоми.

Предлагаме ви някои идеи как да се справим с комарите чрез натурални средства:

1. За да предпазите стаята от влизането на комари, освен мрежа на прозореца, може да използвате и доста растения, чийто аромат не е по вкуса на комарите. Такива са например босилекът, Цитронела (лимонената трева), мушкатото, невенът, папратът, розмаринът, декоративният тютюн и хризантемите. Поставете саксии с някои от посочените цветя на перваза, по балконите и близо до входната врата, за да може цветното ухание да прогони комарите.

2. Друг изпитан метод срещу комарите са благоуханните етерични масла. Подходящи за борбата с насекомите са маслото от бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Достатъчно е да разпръснете аромата на някое от посочените етерични масла като преди това се уверите, че никой вкъщи не е алергичен към уханието.

3. Ако желаете да прогоните комарите от стаята или поне да не са в близост до вас, когато сте седнали вън на беседката, може да пробвате с домашен спрей – смес от вода и някакъв природен репелент. Пригответе го от вода и лимонов сок, от вода и сухи лавандулови листа или листа от роза, от вода и капки етеричните масла, изброени по-горе. Слагате сместа в пулверизатор и периодично освежавате с него въздуха.

4. Пробвайте и с лимон и карамфил (доста главички от карамфил, подправката). Разрежете 1-2 лимона на половина и във всяка половинка забийте на половина карамфила. Така украсения лимон поставете в чинийка в стаята или на открито в близост до вас.

5. Ако все пак не успеете да се спасите от неприятното ухапване от комар, тогава натъркайте веднага мястото с някое от изброените:
– чесън;
– кромид лук;
– влажна захар;
– солена вода;
– разтворена с вода сода бикарбонат;
– карамфилово масло;
– сок от корени и листа магданоз;

6. Сред нещата, които отблъскват комарите, е вкусът на витамин В1. Миризмата му не се усеща от хората, но комарите го надушват в кръвта и бягат от него. Така че през лятото консумирайте повече храни богати на витамин В1 – марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семена, пшеничени кълнове и др.

7. Ето и рецепта за домашно приготвен репелент против комари (също и за мравки и бълхи, без химикали, които тровят тялото) Състав: 1/2 литър спирт, 100 гр карамфилови зърна, 100 мл бебешко олио (или масло от бадем, сусам, лайка, лавандула, копър и др.) Приготвяне: Накиснете зърната от карамфил да се мариноват в спирта четири дни. Разбърквайте всяка сутрин и вечер. На четвъртия ден добавете маслото и лосионът е вече готов за употреба. Начин на приложение: Внимателно разтъркайте няколко капки в кожата на ръцете и краката и само наблюдавайте как комарите ще избягат от стаята. Също така отблъсква бълхите от домашните любимци.

Материалът е предоставен от блога „Ненаписаното на опаковките”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

17,654 преглеждания

Comments are closed.