Ще разглезя ли бебето, ако го нося на ръце?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

babyss

„Когато бебето плаче, не бива да го вдигаш на ръце, за да не се разглези и да свикне така!“ Колко пъти сте чували това? Сигурни сме, че са ви го давали най-близките ви хора (майка, леля, приятелка) и с най-добри намерения. Обикновено този съвет е придружен и от други подобни: трябва да си знае мястото, да свиква в леглото си, да се учи да е самостоятелно, да не „ти се качва на главата“. Какъв е проблемът с това?
На първо място това съждение изхожда от убеждението, че детето е умалена версия на възрастен индивид, който може без проблем да овладее собствените си емоции, физически дискомфорт и нужди. Това,обаче, далеч не е така – и леля ви го знае!
„Не може да разглезите бебето си, като го вземате в ръце, когато плаче. Ако бебето се е успокоило, когато сте го взели в ръце, значи е имало нужда да бъде гушнато. И дори повече – когато сте го взели сте му дали увереност, че сте откликнали на нуждите му, когато ги е заявило,“ обяснява Морис Дж. Елиас, лекар, автор на „Емоционално интелигентното родителство“ (Maurice J. Elias, „Emotionally Intelligent Parenting“). Всъщност, през първите 6 месеца от живота му, това е една от основните задачи пред бебето. “Жизнено важна задача на бебето на тази възраст е да развие усещането си за доверие, че светът ще се погрижи за него,“ казва д-р Елиас. „Ако плачете или крещите и никой не идва при вас, за да ви помогне, вие не развивате чувство на доверие.“ След като бебето навърши 6 месеца, ролята на родителите е да се отдръпнат малко и да го оставяте от време на време да провери дали може да се справи само с малки трудности – за да развиете увереността му, че може да оцелява само. Това означава, да бъде оставено самостоятелно за няколко минути, дори и да се разтревожи и да ви вика – само няколко минути, без да се втурвате да му помагате веднага. Не се тревожете, дори и да заплаче, дълбоко в себе си детето знае, че ще се върнете. Защото на това вече сте го научили!

Още:

baby_slingy  Носенето като терапия

roditelstvoto%20kato%20obvurzvane%20-1  Родителството като обвързване

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

5,292 преглеждания

Comments are closed.