Домашен сух лосион за тяло

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

losion

През зимата кожата ни преминава през сериозно изпитание. Ето защо трябва да се грижим за нея по специален начин. Най-доброто, което можем да направим, разбира се, е да водим здравословен начин на живот, да пием много вода, да живеем в капсула без никакво напрежение и да спим по минимум 10 часа. Тъй като някои от тези са отчайващо непостижими, имаме рецепта, която почти успява да компенсира вредите от съвременния начин на живот. Сухият лосион е все по-популярен продукт извън България (особено домашно приготвеният). Той наподобява калъпчета сапун, но представлява нежен стик-балсам от естествени масла, който може да се използва от цялото семейство – майката , таткото и най-вече децата. Той е твърд на стайна температура, но когато се втрие в кожата маслата се разтапят и попиват лесно, като оставят кожата добре подхранена и хидратирана. Могат да се приготвят и различни вариации на основната рецепта, като например за чувствителна кожа, бронзиращ, охлаждащ, обезболяващ балсам, балсам при ухапване от насекоми и т.н.
Ако все още надигате подозрително вежди при мисълта за домашно приготвена козметика, ето ви някои от предимствата й: не съдържа никакви вредни химикали, вие подбирате съставките й според нуждите на вашата кожа или проблем, излиза много по-евтино от козметката в магазините.

Рецепта

Съставки:

1 част кокосово масло
1 част масло от карите (шеа), какаово масло или масло от манго (или смес от трите)
1 част пчелен восък (може да добавите малко повече от това, ако искате по-плътна смес, която оставя по-малко лосион по кожата при втриване).
По избор: витамин Е за консервиране. Като начало, можете да започнете да приготвяте този лосион с по 1 часа от всяка съставка. Освен това, можете да сложите някакво етерично масло за допълнителен аромат или успокояване, например, масло от лавандула, мента, жожоба и прочее.

Приготвяне:

Смесете всички съставки (без етеричните масла, ако слагате такива) в съд с двойо дъно или ги разтопете на водна баня. Съвет: използвайте стъклен буркан за смесването на маслата и го поставете на котлона в тиган с 1 см вода на дъното. След това го оставете за приготвянето на следващата порция сух лосион или домашна козметика. Така няма да се наложи да го миете.
След като водата в тигана заври, разбърквайте често, за да смесите добре продуктите. Дръжте на котлона и бъркайте, докато продуктите са добре разтопени и смесени до гладка консистенция. Спрете котлона и добавете етеричните масла и разбъркайте, докато не се смеси добре с останалите масла.

Внимателно налейте маслото във форми, които ще са ви удобни за ползване в последствие – сапунерки, формички за мъфини или лед – по ваш избор. Ако излеете лосиона в силиконови формички за мъфини ще имате красиви по форма „сапунчета“, които можете да подарявате за Коледа.
Оставете лосиона да се охлади напълно преди да го извадите от формите. Ключът е да използвате различни формички в зависимост от празника, за който го приготвяте (ако е за подарък) – сърца за Св. Валентин, звезди, елхи или камбанки за Коледа, цветчета за 8 март и прочее.

Лечебен балсам за устни

Този балсам е подходящ за цялото семейство – може да се ползва и от мъже и от деца, защото няма цвят и силен аромат. Рецептата му включва лечебни билки, които да сложите по ваш избор, които лекуват и предпазват устните, като ги овлажняват и подхранват. Тъй като се използва по малко, веднъж направен този балсам ще ви върши работа години наред.
Билките, използвани за рецептата имат естествено овлажняващо, антибактериално, противогъбично действие, като имат способността да лекуват бързо напукване от студ. Той не съдържа петрол (нефт) или други химикали като повечето комерсиални продукти, затова можете да мажете щедро децата и всички, които обичате.
За съхранението му ще ви трябва малко бурканче (например от сладко или течен шоколад, метална кутия от дъвки или друг козметичен продукт).
Необходими продукти:
1 чаена чаша сурово пресован зехтин (или бадемово масло)
1 чаена лъжица сух корен от ехинацея – по избор; намира се в билковите аптеки)
1 чаена лъжица листа от черен оман (зарастличе) – по избор
1 чаена лъжица листа от живовляк – по избор
1 чаена лъжица цвят от невен – по избор
1 чаена лъжица равнец – по избор
1 чаена лъжица листа от розмарин – по избор
1/4 чаена чаша пчелен восък на гранули
1 чаена лъжичка екстракт от семена от грейпфрут или витамин е за консервация – по избор
5-10 капки етерично масло от мента за аромат и за охлаждащ и успокояващ ефект.

Приготвяне на балсама:

Направете инфузия на билките в зехтина (бадемовото масло). Това се прави по два начина: или смесвате билките и маслото в буркан и ги затваряте плътно с капачката, като го ставите така за 3-4 седмици, като от време на време разклащате интензивно; или загрявате всичко в буркана на слаб огън на водна баня за около 3 часа, докато зехтинът (маслото) не стане наситено зелено. Ако сте избрали рецепта за балсам без билки, просто разтапяте мазнината и накапвате етеричните масла.
Отцеждате билките от мазнината, така че да не останат частици от тях вътре.
Изхвърляте билките.
Загрявате 1/4 чаша от билковото масло на водна баня заедно с пчелния восък, докато той се разтопи и смеси напълно. (Запазете си малка част от билковото олио за лечение на рани/порязвания или просто за следващата порция балсам за устни).
Налейте балсама в малките бурканчета и го използвайте всеки път, когато студът, слънцето или дехидратацията нанесат щети върху устните ви. Намерете красиви бурканчета и напечатайте малки изящни етикети, за да подарите балсам на приятелки и близки за Коледа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

3,265 преглеждания

Comments are closed.