Мазнините – полезни или вредни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

good_fats

Мазнините са един от основните компоненти, присъстващ във всички храни. Те са съставени предимно от въглерод, водорд и кислород. Окисляват се до въглероден диоксид и вода, като по този начин произвеждат енергия.

Основни свойства на мазнините:

  • участват в усвояването на мастно разтворимите витамини А, Д, Е и други;
  • предпазват от загуба на вътрешна топлина;
  • подпомагат нервните и мозъчни функции;
  • участват в поддържането на нужната телесна температура.

Мазнините се делят на два основни вида – наситени и ненаситени мазнини и са съставени предимно от мастни киселини и глицерол.

Животинските мазнини съдържат предимно наситени мастни киселини.

Растителните мазнини съдържат предимно ненаситени мастни киселини.

Незаменимите, или жизненоважни за тялото мастни киселини, които не се синтезират естествено в организма, трябва да се набавят чрез храната. Това са есенциални мастни киселини, които са три основни вида – линолова, линолеева и арахидонова киселини.

Линоловата киселина е жизненоважна и е от изключително значение за здравата кожа и коса.

Линоленовата киселина подпомага нервната и мозъчната дейност.

Арахидоновата киселина предшества образуването на вещества, които участват в регулирането на много жизнени процеси на тромбоцитите, простагландините и други.

Основните есенциални мастни киселини са Омега 3 и Омега 6.

Омега 3 мастна киселина се среща предимно в месните храни, особено в рибеното масло и в някои растителни продукти като: лен, коноп, орехи, в минимално количество и в някои плодове като ягодите.

Омега 6 мастна киселина се съдържа в много зеленчуци, плодове, ядки и семена. При нормални функции на органите в организма, тялото преобразува Омега 6 в Омега 3.

Друг важен продукт на мазнините е холестеролът. Той присъства в кръвта и в повечето тъкани в човешкото тяло и е изключително важен за нервната система. Холестеролът и производните от него са важна част от клетъчните мембрани. Надбъбречните жлези използват холестерола за произвеждането на кортикостероиди, които има противовъзпалителни функции за защита на тялото. Повишаването на холестерола в тялото означава, че е настъпил някакъв възпалителен процес и има повишена киселинност. Има добър и лош холестерол.

Мазнините, които повишават нивото на холестерол в кръвта се намират в месото, млечните продукти, сланината, кравето масло, палмовото масло.

Мазнините, които понижават нивото на холестерола в организма са зехтина, царевичното, слънчогледовото и други растителни олиа.

Консумирането на голямо количество киселино образуващи храни със сложни структури на мазнините, белтъчините и въглехидратите (като животински, млечни, зърнени и ядки), води до повишаване на киселиността в организма. Резултатът е възпаление и смърт на клетките. Всички необходими мазнини за тялото присъстват в пресните и чисти плодове, зеленчуци, семена и ядки.

Няколко препоръки от екипа на Vita Rama за консумация на мазнините:

  • Никога не купувайте и не използвайте рафинирани или подложени на термична обработка мазнини, както и пастьоризирано краве масло. Те са пълни с химични консерванти, пестициди и бързо гранясват. В тях няма никакви полезни съставки за организма. Купувайте екологично чисти студено пресовани олиа, които имат доказано качество за произход.
  • Никога не гответе своята храна с мазнина. При нагряване мазнините променят своята структура и образуват канцирогенни вещества, които вредят на черния дроб, бъбреците и действат пагубно за цялото тяло.
  • Добавяйте студено пресованите мазнини или краве масло накрая, след като храната е сготвена.
  • Мазнините се усовяват най-добре със зеленолистни зеленчуци или с кисели плодове.
  • Добър източник на мазнини са следните растителни храни: авокадо, лен, слънчоглед, сусам, коноп, орехи, бадеми и други.
  • Човешкият организъм има нужда от минимални количества мазнини. Когато мазнината се смесва с белтъчини и въглехидрати, храносмилането се забавя и това пречи на усвояването на основни хранителни елементи. Затова употребявайте умерено мазнините.

 

Ако искате да се научите как да се храните и живеете по-пълноценно, по-здравословно и по-успешно, запишете се за здравословните програми, семинари и обучения на Лечебен Център Vita Rama!

Статията е предоставена от Лечебен Център Vita Rama.


Подобни статии:

sugar  За бялата захар и здравето

detox_juices  Няколко начина на детоксикация

meal_and_water  Пиенето на вода по време на хранене

kantar_plodove_otslabwaneПравилата на здравословното oтслабване

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,729 преглеждания

Comments are closed.