Пиенето на вода по време на хранене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

meal_and_water

Повечето от нас са го чували стотици пъти: пийте осем чаши вода на ден, за да сте здрави и хидратирани. И докато хидратацията е наистина важна за здравето ни, ако изпиваме всичката тази вода по време на хранене, това може всъщност да има негативно влияние върху храносмилането ни.

Вярно е, че цялата храносмилателна система работи по-ефективно, когато е добре хидратирана, но това не означава, че трябва да я заливаме буквално със студена вода, точно когато тя работи за смилането на последното ни хранене. Твърде много вода по време на ядене се отразява на естествените нива на киселините и жлъчните сокове, необходими на стомаха, за да смели правилно храната. В частност, твърде много студена вода по време на хапване ще забави храносмилателния процес и може да причини дори спазми при по-чувствителни хора.

Полезни съвети за пиене на вода по време на хранене

Общото правило е да се избягва пиенето на вода за периода от 15 минути преди хранене до поне час след приключването му. Но често хората прекаляват с този съвет. Все пак избягването на всякакви течности преди, по време и след храненията, рядко е необходимо, за да се усети подобрение на храносмилането. Вместо това, приложете тези прости идеи за пиенето по време на ядене:

1. Мислете с малки глътки.

Няма нужда да отказвате водата по време на хранене изведнъж. Вместо това, просто отпивайте по-малки глътки. Това е страхотно за почистване на небцето и поддържане на добра хидратация, без да „наводняваме” храносмилателната система с огромни количества вода, точно когато тя започва да си върши работата по храносмилане. Може да изстискате лимон или малко ябълков оцет във водата, за да подпомогнете храносмилателния процес.

2. Изберете топла вода пред студена.

Ледените напитки могат да бъдат особено проблемни по време на хранене, особено при хора със съществуващи храносмилателни проблеми. Ако искате да пийнете нещо по време на хранене, топлите напитки са по-приятелски настроени към храносмилането. Топъл чай или домашен бульон са отлични добавки към храненето и могат да подобрят храносмилането, вместо да го влошат.

3. Хидратирайте се преди хранене.

Ако често се чувствате жадни по време или след хранене, пиенето на чаша или две вода 15 до 30 минути преди хранене може да ви помогне. Това ще предотврати спешната нужда да пиете твърде много вода, докато стомахът храносмила.

4. Бъдете хидратирани през остатъка от деня.

Пиенето на вода по време на хранене може да бъде труден за преодоляване навик. Все пак е по-лесно това да се случи, ако сте хидратирани добре през целия ден. Започнете деня си като изпивате една или две чаши чиста вода и след това си създайте навик да повтаряте това между храненията. Скоро ще сте добре хидратирани и няма да имате нужда от големи количества вода по време на хранене.

5. Мислете по-умерено.

Няма нужда от догми относно пиенето на вода по време на хранене. Някои хора виждат огромна разлика в избягването на много течности по време на хранене, други почти не виждат ефект. Други забелязват, че простото избягване на студена вода или непиенето на прекалени количества е достатъчно да улесни храносмилателния процес. Зависи от човека какъв ефект ще има това върху храносмилането му, но си струва да помислите по въпроса за пиенето на прекалено много вода при хранене, ако имате проблеми с газове, подуване и болки след хранене.

 

 

Източник: www.naturalnews.com

Превод: Цветомира Йоцова

Статията е любезно предоставена от organichno.com

 

 

Прочетете още:

momichence%20pie%20voda-small  Вода за децата – изворна от планината

kantar_plodove_otslabwaneПравилата на здравословното oтслабване

mother_good_example  7 начина да накарате детето си да се храни здравословно

kid%20drinking%20water_4003408  Вода, плодове и зеленчуци срещу жегата

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

6,717 преглеждания

Comments are closed.