5 съвета за овладяване на гнева при малки деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

spiled_kid

Когато са гневни децата ви тряскат ли врати или чупят ли разни неща? Ето как да му помогнете да се справи със силните емоции и да овладее лошото поведение.

От Шарлот Латвала

Седем годишното ви дете си е изгубило парите за обяд в училище, а сега и уговорката му за игра с приятел е отпаднала. Сега то затръшва вратите, разрушава замъка си от кубчета, и те се разлетяват в различни посоки. Сърцето ви спира – дали детето ви ще се превърне в гневен човек? Не съвсем. Фрустрацията и гневът са нормална част от емоциите, а децата се нуждаят от физическо освобождаване от тях. Но за да се освободи от тях по безопасен за него начин трябва да сте до него и да канализирате енергията му в действия, които не застрашават сигурността и здравето му. Ето 5 неща, които можете да го накарате да прави, когато детето ви е гневно и има нужда от физическо изразходване на емоциите си:

Съвет 1

Да потича на двора за около 20-30 минути (или да направи 50 обиколки на двора). Карайте го да брои – броенето ще го разсее от емоциите, а физическото натоварване, ще му помогне да изразходи енергия и да се почувства по-добре.

Съвет 2

Да крещи. Вокализирането помага на емоциите да излязат навън, а силният звук, излизащ от собственото му гърло, ще облекчи гнева му. Накарайте го да се затвори в тясно помещение (баня, килер) и да крещи силно. Това ще му помогне да изразходи лошите емоции и да напрегне белите си дробове, без да плаши по-малките си братя и сестри (или заека, хамстера или съседите).

Съвет 3

Да разкъсва с карате-удар няколко пласта хартия (вестници, списания, амбалажна хартия). Разкъсването е съпроводено с много приятен звук, който го кара да се чувства силен и доволен).

Съвет 4

Излезте навън и се покажете на прозореца. Правете му физиономии. Тичайте напред-назад и продължете да правите смешни муцуни. След няколко минути детето ви ще започне да се смее.

Съвет 5

Хвърляйте боклуци по някое дърво. Ще настъпи пълна бъркотия, но поне никой няма да пострада. 



Прочетете още:

little%20boy%20crying  Подценяването и зачитането на емоциите на децата

kid%20drawing_51357160  Да помогнем на агресивните деца

baby-crying-22  Как да откликнем на бебешкия плач

Playful%20parenting1  Ценното да си забавен родител

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,728 преглеждания

Comments are closed.