Португалия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 FATIMA_PANORAMA

През цялата година – особено от май до октомври – португалското градче Фатима, на 130 км северно от Лисабон, прелива от стотици хиляди поклонници. С коли и автобуси, на инвалидни колички и с чужда помощ, те идват организирано или индивидуално от целия католически свят, за да измолят подкрепа или изцеление за болестите си.

По тези места се случва едно от най-големите религиозни събития за римокатолиците през XX век – Божията майка се явява шест пъти и изпраща три свои послания към човечеството. Те са адресирани към всеки мъж, жена или дете от началото на 20 век, но са актуални и днес със заряда за мир и надежда за хората по света.

 

Началото

На 13 май 1917 г. Франсиско и сестричката му Жасинта, както обикновено, пасели стадото по поляните край пещерата, наречена Кова да Ириа. С тях била и 10-годишната им братовчедка Лусия Сантуш, когато ярко сияние раздрало небето и женски глас разкрил, че на таза дата и в този час шест месеца поред Богородица ще им се явява и ще им предава важни съобщения. Неуките пастирчета, естествено, били зашеметени и не могли да разпознаят, че това е гласът на Божията майка. Не успели също така да изпълнят обещанието си и да запазят в тайна явлението. Така то станало достояние на много хора, а между 13 май и 13 октомври се случили точно шест такива появявания. Религиозните хроникьори тълкуват, че Богородица е избрала именно района на селцето Фатима вероятно като подкрепа за местните жители, които запазили католическата си вяра въпреки религиозните преследвания. Две години по-късно братчето и сестричето „отиват на небето”, умират от инфлуенца, а Лусия дава обет и прекарва живота си в манастир до дълбока старост, точно както е предрекло видението.

PASTIRCHETATA_2

Първите две послания

Първият призив на Божията майка е да се спре войната (тогава Първата световна е в разгара си), а във второто явление се твърди, че хората няма да се поучат от грешките си, ще има ново, още по-кърваво и страшно изтребление на човеци (Втората световна война) и ще се зароди голяма държава (визира се Съветският съюз). Там ще се преследва църквата, но след години всичко ще дойде на мястото си и Господ ще възцари мир. Мълвата за посланията обикаля нашир и длъж, а хората се опитват да вникнат в същността и детайлите и да търсят още символика.

На последното за периода появяване на 13 октомври 1917 г., когато Богородица внушава, че ще стане нещо невероятно, за да могат всички да повярват в явяването й, се случва т.нар. „Слънчево чудо”. Околността е претъпкана с хора и свидетели стават над 70 хиляди присъстващи – и вярващи, и невярващи: както валял проливен дъжд, така облаците се разпръснали, а слънчевият диск започнал да мени цвета си и да танцува из небосклона противно на всички физични закони като полудяло огнено кълбо, докато накрая сякаш пропаднал и изчезнал. А дали това не е бил друг, мистериозен, извънземен обект, например летяща чиния, питат привържениците на Теорията за извънземните визити? Дрехите на свидетелите на необяснимото явление мигом изсъхнали и във въздуха се разнесъл аромат на цветя. Тогава Божията майка от Фатима съобщила: „Хората трябва да поправят живота си и да поискат прошка за греховете си. Те трябва да спрат провиненията си пред Бога и да продължават да вярват и да се молят.”

Именно сестра Лусия първа описва за поколенията видяното и го предава на църквата. По-късно тя ще цитира в мемоарите си пастирчето Франсиско: „Светата Дева ни каза, че ни очакват големи страдания, но аз не се тревожа. Ще преживея всичко, което тя поиска! Искам да отида в Рая!”.

Католиците признават официално достоверността на случилото се през 1930 г. Петима поредни папи потвърждават чудодейните явления на Девата от Фатима и нейните послания на база на задълбочено изследване и лични свидетелства. Папа Йоан Павел Втори е бил на поклонение тук два пъти (през 1982 и 1991 г.) и тези паметни събития са уважени със статуи и мемориални надписи.

 BAZILIKATA

Пътеката на покаянието

Четири милиона поклонници идват във Фатима всяка година, за да се помолят и да потърсят опрощение на греховете си. Най-фанатично вярващите (или най-прегрешилите?) преминават по дългата пътека, прекосяваща площада пред църквата, на колене. Чудесата на изцеление и опрощение на Девата от Фатима продължават и с целебната вода, която поклонниците отнасят със себе си по целия свят. Изворът бликнал някога край споменатата пещера, съвсем близо до мястото на явленията на Девата.

Светилището днес

В наши дни това е един от най-големите религиозни центрове в християнския свят. Отвън изглежда като открит амфитеатър, а отвътре е доминиран от базиликата, чийто строеж е започнал десетина години след мистериозните появявания на Богородица. Църквата на Росариото (молитвена броеница при католиците) e централната сграда и е осветена през декември 1954 г. от папа Пий XII. Облицована е с искрящо бял варовик, а камбанарията се извисява на 65 метра. Има петнайсет олтара, които олицетворяват сцени от Божията намеса срещу посегателства, войни, изтребление, както и срещу робството и Ада.

Там, в една от нишите, са пренесени тленните останки на Жасинта и Франсиско, обявени по-късно за блажени. Поклонниците обсипват надгробните им плочи със свежи цветя в знак на уважение. Централна пред олтара е статуята на Богородица, пред която се покланят и владетели, и папи. Празничните богослужения се излъчват на огромни монитори отвън – за всички, за които няма място в църквата. На годишнини и чествания пред централния вход се изгражда покрит подиум за официалните лица. Овалният площад пред църквата е с колонади и е почти два пъти по-просторен от този пред базиликата Сан Пиетро във Ватикана. Наблизо е Капелинята, малкият параклис на първото появяване, построен в чест на Девата още през 1918 г. Него поклонниците обикалят на колене, шепнейки своята молитва. Мястото за палене на свещи е извън постройките, за да не се опушват стенописите, мозайките и пищните барокови декорации. Някои свещи са с човешки ръст и болните ги носят на рамо, само за да ги хвърлят да горят. Да, именно ги хвърлят, защото към обед металът на свещниците вече е нагрят до червено и всичко пламти в една клада. В целия комплекс, а и под него има още десетки паметници и параклиси, зали и сервизни помещения. По зелените площи наоколо богомолците си устройват пикници и търсят прохлада от напечения от слънцето площад, но навсякъде е чисто и подредено. Дори е изграден околовръстен път около централната част на града за облекчаване на трафика.

EDNA_OT_MNOGOTO_CURKVI

 

Третото послание на Девата от Фатима

То е една от най-добре пазените тайни на Ватикана до 2000-та година. Поради многото минали години и многозначната символика някои го тълкуват като знак за края на света през декември 2012 или края на римокатолицизма, други – като предупреждение за покушението срещу папа Йоан Павел II. При второто си поклонение тук той заръчал в короната на статуята на Богородица от Фатима да се инкрустира един от куршумите, изстреляни при атентата срещу него. Светият отец вярвал, че именно Девата го е спасила от покушението. А турският терорист Агджа се опита да си направи реклама преди три години, като изрази желание да се покае именно тук и точно на 13 май, когато тогавашният глава на римокатолиците – папа Бенедикт XVI, се готвеше да посети Фатима.

Ако не знаете

Още пет града в Европа се свързват с чудодейни явления на Дева Мария – Лурд във Франция, Ченстохова в Полша, Алтьотинг в Германия, Лорето в Италия и Марияцел в Австрия. Те са обединени в католическата поклонническа програма „Европейски светилища”. Посещението на свети места на всички религии изисква смирено поведение и пазене на тишина, за да не се безпокоят вярващите в техните молитви. На много места на входа на манастирите и религиозните светилища има описани правила за вътрешния ред.

DEVATA_OT_FATIMA_2


Поклонничеството като бизнес

Като в много други малки градчета в началото на миналия век, местната църква е била в центъра на живота и вярата във Фатима. Тя дори се счита за нещо повече, защото именно тук са били кръстени трите пастирчета. Лусия също се е черкувала тук и още при първата й изповед свещеникът я съветва да се посвети на Дева Мария, което и става скоро след чудодейните явления.

А чисто исторически се твърди, че португалското градче носи името на дъщерята на пророка Мохамед – Фатима. По-късно научаваме, че така се е казвала и единствената дъщеря на мавърски благородник, която се влюбва в рицар-християнин, променя вярата си и е погребана тук. Населението сега е от около 12 хиляди жители, които са изцяло заети в туристическия бизнес. Всяка втора къща е пансион, но има и многозвездни хотели с луксозни условия. В ресторантчетата се предлага предимно международна и италианска кухня, тук-таме – и оригинални домашни португалски гозби. На сакралната дата 13-и или по принцип по-късно през деня е абсурд да се спре на централните паркинги. До светилището се върви пеша, а за болните и немощните са предвидени както колички, така и доброволци придружители от младежки католически организации. Най-предлаганите сувенири са гипсови отливки на Девата от Фатима и пастирчетата в различни размери, дори цели олтари със сцените на явленията.

 

Автор: Бойка Велинова

Снимки: Бойка Велинова

www.bonboniera.bg

 

Още дестинации:

shapka-aglika-400  Рио в картинки

791f5a198aee0284cb430d37a62c861d_big  Удивителната Земя

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

2,704 преглеждания

Comments are closed.