12-ти месец на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12th
12-ти месец на бебето

Какво може да прави бебчето ми този месец?

Бебето ви може да проходи, ако до този момент все още не е. Ще предприема доста по-бурни действия, тъй като е по-мобилно. Едно е сигурно – ще прави доста упражнения.

Комуникацията все повече става двупосочна. Ако го попитате къде му е носа, то може да го посочи. След като започва все повече да разбира, може да го учите на маниери, като това да казва „моля” и „благодаря”. Може дори да успеете да го убедите да си подреди играчките.

 

На какви дейности ще се радва бебето ми?

Начинът, по който детето ви игра, може да се промени с идването на първия му рожден ден. Ако досега е играело с по-малки играчки, най-вероятно вече ше търси по-големи, с които може да си развива ръцете и краката. Любимите му игри вече най-веротно са доста по-шумни от предишните.

Сигурно детето ви намира за доста интересно да бута, хвърля и чука в земята всичко, което му е под ръка. Ако строи конструкция от фигурки, това е само защото иска да види как е паднат, възможно най-рязко.

 

Може да имате един шкаф в кухнята, с по-леки тенджери и други съдове, с които да го оставяте да си играе. На него ще му е много интересно да отваря шкафа и да си играе с нещата в него.
Преди да заспи, бебето ми се суети. Как мога да направя времето за лягане по-лесно?

Един от малките луксове при отглеждането на деца е следобедният сън, който ви осигурява малко време за почивка и презареждане. Но когато бебето ви наближава първата си годинка, то може да отказва да спи следобеден сън. Негова нарастваща независимост може да доведе до това, то да се суети по време на лягане.

Следвайте добре установен режим на лягане, който може да включва баня, масаж или приказка за лека нощ. Това може да го кротне, особено ако искате да се научи да спи самичко. Но дори и да предпочитате детето ви да спи с вас, пак този метод е най-добрият.

Хубаво е всяка нощ режимът да е един и същ. Така че, нахранете го, изкъпете го и го облечете за лягане. След това може да си играете, да четете или да пеете, преди да го сложите в леглото. Каквото и да измислите, правете го всяка вечер, гушкайте и прегръщайте вашия мъник, за да го успокоите и то да се отпусне преди лягане.

Ако имате възможност, след времето за лягане, не водете бебето в хола или всекидневната. Това може да попречи да положените от вас усилия.  

Хубаво е да си разпределяте различните задачи с вашия партньор.

 

Как мога да направя разделите по-лесни за детето ми?

Най-вероятно вече сте изпитвали чувството на тревога в детето ви, когато сте го оставяли дори и за минутка. Това е нормално, тъй като то е зависимо от вас и следователно ще страда, когато го оставяте. Това е знак, че то е привързано към вас.

За да направите разделите по-лесни, недейте да прекалявате с времето за довиждане. Направете го бързо, само с една целувка за довиждане.

За да развиете независимостта на детето, не се притеснявайте да го оставяте самичко да се скита в къщата или да го оставите в едната стая, докато вие сте в другата. И не забравяйте, че с наближаването на първия рожден ден, къщата ви трябва да е максимално безопасно и сигурна за детето.

За се чувства по сигурно, когато го оставяте, ако отивате в другата стая и то заплаче, му говорете от там, за да знае, че сте наблизо.

Означава ли нещо бърборенето на бебето ми?

 Речникът на бебето ви най-вероятно се състои от няколко думи, като изключим „мама” и „татко”, но може да бръщолеви кратки изречения, които звучат все едно владее перфектно чужди езици. Може да се опита да ви каже нещо, отговорете му и го попитайте и вие неща, за да видите дали ще ви отговори.

До този момент, бебето ви може да отговаря на простички въпроси и команди, особено ако му подскажете с жест за какво става въпрос. Може да си задавате въпроси от сорта на :”Къде ми е носа?” и да го посочите.

След като бебето ви показва повече разбиране, започнете да го учите да маниери и как да си помага.  

Скоро бебето ви ще разбере как яденето може да е социално и забавно, особено ако сте цялото семейство. Наблягайте на думичките „моля” и „благодаря”, макар то още да не разбира съвсем смисъла от тях.
Как мога да помогна на детето ми да разбира и използва думички?

Може да помогнете на детето си да прави връзка между предмети и тяхните наименования. Колкото повече правите това, толкова по-бързо речникът на детето ви ще нараства. Затова че продължавайте да говорите на детето ви и да назовавате предметите.

Може да броите стълбите, докато се изкачвате или да назовавате името и цвета на плодовете. Четете му книжки и го карайте да ви показва познати за него предмети и картинки. Давайте му избор. Питайте го какво предпочита да облече – червеното или жълтото пуловерче. То може и да не отговори, но кой знае – някои ден ще бъдете приятно изненадани.

 

Детето ми все още не е проходило. Ще бъде ли скоро готово?

 По някое време този месец или следващият, бебето ви ще направи първата си самостоятелна крачка, но даже и това да не се случи следващите няколко месеца – не се притеснявайте. Вие бъдете готови с фотоапарата и помнете, че всичко идва с времето си.

 

Развива ли се нормално бебето ми?

Всяко бебе е различно и преминава през различните етапи на физическото си развитие със собствено темпо. Това са просто насоки за това какво бебето ви има потенциала да прави, ако не веднага, то скоро.

Ако бебето ви е преждевременно родено (преди 37-мата седмица), вероятно ще забележите, че то се нуждае от повече време, за да успява да прави същите неща, които връстниците му могат. Ето защо лекарите определят на повечето бебета, които са родени преждевременно, две „възрасти”:

  • Хронологична възраст, която се изчислява от датата на раждане на детето
  • Коригирана възраст, която се изчислява на база на датата, на която се е падал терминът на жената.

Трябва да следите развитието на преждевременно роденото си бебе според коригираната му възраст, не според реалната от датата на раждане. Здравните специалисти оценяват развитието и уменията на преждевременно роденото ви бебе от тогава, когато е трябвало да бъде родено (Hall and Elliman 2006).

Ако имате каквито и да било въпроси, свързани с развитието на бебето ви, говорете в вашия педиатър

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

5,661 преглеждания

Comments are closed.