9-ти месец на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9th
9-ти месец на бебето

Какво може да прави бебето ми този месец?

Игрите с бебето ви през този месец стават доста по-забавни. Не него ще му харесва да пълни и изпразва различни кутийки с нещо или да слага предмети един в друг. На тази възраст вие ще сте най-добрият му приятел в игрите.

Бебето ви обаче може да не ограничи любопитството си до играчките и може да използвате думата „не” по-често. Вероятно ще разбира повече значението на интонацията ви, отколкото реалните думи, които използвате. Обезопасяването на дома продължава да е добра идея.

Ще проходи ли бебето ми този месец?

Бебето ви се доближава все повече до прохождането, но повечето бебета не правят първите си самостоятелни стъпки преди първия си рожден ден. Засега вероятно то се разхожда наоколо, като се подпира по мебелите. Малко са бебетата на 9 месеца, които могат да направят няколко стъпки с ваша помощ. Бебето ви се учи и как да свива колената си, както и как да сяда от изправено положение, което е по-трудно за усвояване, отколкото си мислите!

Може да помогнете на бебето си, като застанете прави или на колене пред него, хванете го за двете ръчички и го оставите да върви към вас. Може да купите камионче за прохождане или нещо подобно, за което бебето да се държи и което да бута. Когато купувате, избирайте по-стабилни помощни средства за прохождане и с по-голяма площ за опора. 

Обезопасяването на къщата е наложително сега. На този етап по-добре скрийте предметите, които са опасни за бебето, но пък лесно се превръщат в обект на внимание за него.

Трябва ли да купя обувки на бебето си?

Ако бебето ви седи изправено и обикаля наоколо, може би се чудите дали се нуждае от обувки. Докато не проходи самостоятелно и не започне да се разхожда навън, не се нуждае от обувки. Крачетата на бебето растат много бързо и ако палците са притиснати от стегнати обувки или чорапи, те не могат да заякнат и да растат, както трябва.

Оставете бебето си да ходи босо у вас. Ходенето бос помага за заздравяването на сводовете, както и за мускулите на крачетата. Това може да направи и балансът на бебето по-добър, като му даде възможност да усеща различните повърхности, по които стъпва.
Какви игри ще харесва бебето?

Бебето ви ще се наслаждава да слага и вади предмети от кутия например. Дайте му пластмасова кофичка или някакви големи шарени кубчета, за да упражнява това свое умение. То също ще се радва на играчки с движещи се части, като колички с въртящи се гуми или отварящи се врати. Големите пластмасови коли, които може да се „карат” по пода са подходящи както за момченца, така и за момиченца.

Бебето ви може да инициира игри с подаване, като ви подаде някаква играчка, а след това да си я вземе. Бъдете негов приятел в игрите. Пробвайте да търкулнете топка към него, докато седите на пода и вижте дали ще ви я подаде обратно. Дайте му играчки за сортиране или такива, които се слагат една в друга и вижте дали ще ги раздели по големина, ще ги слага една в друга или ще ви ги подава.

Времето за баня е друга чудесна възможност за забавление. На бебето вероятно ще му хареса да пуснете няколко малки чашки при него във ваната, които да пълни с вода. Само че го дръжте под око. Не след дълго ще открие, че може да изсипва съдържанието на чашките извън ваната. Опитайте се да разсеете бебето си с кухненско сито и наблюдавайте удоволствието, което изпитва, когато го види пълно с вода и след това, когато го вдигне и тя се връща обратно във ваната.

Ако вземете играчката на бебето си, то шумно ще протестира и ще се хвърли ядосано към вас, за да си я вземе. Бебето ви започва все повече да отстоява правата си и все повече показва от какво се нуждае и какво иска.


Бебето ми става доста нервно покрай други хора. Как да му помогна да свикне?

Сега, а вероятно и през следващите няколко месеца, страхът от изоставяне при вашето бебе е най-силен. Въпреки че е нормално бебето ви да показва изключителна привързаност, като се вкопчва във вас, както и да се крие от непознати, това може да се окаже труден момент за отдадените баба и дядо или за детегледачката. Може да облекчите този преход, като предупредите хората постепенно да скъсяват дистанцията с бебето ви и да го оставят то да направи първата крачка.

Ако трябва да оставите друг да се грижи за бебето ви, дайте му нещо ваше, като например мек шал. Трябва да мирише на вас – това може да успокои бебето.

Ако бебето ви се успокоява със залъгалка, в това няма нищо лошо, но гледайте да му я давате само когато наистина има нужда, за да не пречи на проговарянето му.
Как да помогна на бебето ми да разбира думите и да проговори?

Пороят от думи, които бебето ви чува от раждането си, започва да дава отражение. Буботенето на бебето ви вероятно започва да наподобява все повече на истински думи, включително мама и тата. Но не се вълнувайте прекалено все още, тъй като то вероятно не свързва звуците мама и тата с мама и татко. Те са просто няколко от звуците, които бебето непрекъснато си бръщолеви.

На този етап бебето ви все още разбира повече от тона ви, отколкото от истинските думи. Колкото повече говорите на бебето, докато приготвяте вечерята, преобличате се или си играете с него, толкова повече то научава за общуването. Гледането на телевизия не помага на бебето ви да развива разбирането си на езика, защото то се нуждае от думи, насочени директно към него.

На този етап бебето ви разбира думата „не”, но може да не й се подчинява все още. Когато чуе името си, то реагира, като се обърне към вас или като спре да се занимава с това, което прави, за да види кой го вика.

Развива ли се нормално бебето ми?

Всяко бебе е различно и преминава през различните етапи на физическото си развитие със собствено темпо. Това са просто насоки за това какво бебето ви има потенциала да прави, ако не веднага, то скоро.

Ако бебето ви е преждевременно родено (преди 37-мата седмица), вероятно ще забележите, че то се нуждае от повече време, за да успява да прави същите неща, които връстниците му могат. Ето защо лекарите определят на повечето бебета, които са родени преждевременно, две „възрасти”:

  • Хронологична възраст, която се изчислява от датата на раждане на детето

  • Коригирана възраст, която се изчислява на база на датата, на която се е падал терминът на жената.

Трябва да следите развитието на преждевременно роденото си бебе според коригираната му възраст, не според реалната от датата на раждане. Здравните специалисти оценяват развитието и уменията на преждевременно роденото ви бебе от тогава, когато е трябвало да бъде родено.

Ако имате каквито и да било въпроси, свързани с развитието на бебето ви, говорете в вашия педиатър.


към 10-ти месец на бебето   >

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

40,693 преглеждания

Comments are closed.