5-ти месец на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5th
5-ти месец на бебето

Какво може да прави бебчето ми този месец?

Бебето ви става все по-добро в това да изразява себе си. Ще показва привързаността си, като ви прегръща и целува и ще държи ръчичките си нагоре, когато иска да го вдигнете. Дори може да се смее на шегите ви.

Може да забележите, че бебето ви слуша съсредоточено, когато говорите. То започва да се учи на това как работи езикът. Дори може да разпознава името си, когато го викате.


Кога ще може бебето ми да седи само?

През този месец, бебето ви започва доста бързо да се развива физически. Ако го оставите в скута си или на земята, то може да седне за момент без ваша помощ.

За да помогнете на бебето да се научи да седи, разтворете крачетата му във формата на V. Това ще му помогне да пази баланс и намалява риска от падане. Веднъж когато седне така, може да сложите някоя играчка пред него, за да може да си играе. Но вие задължително трябва да сте наоколо за опора, а може и да поставите възглавнички около него.

Може също така да го окуражавате да си играе легнало по корем. Като си повдига главичката и гръдния кош, за да види някоя играчка, бебето развива мускулите си на врата и контрола на главата, който му е необходим за сядането. За да заздрави крачетата си, може да го сложите изправено на бедрата си и да „танцувате”, като си местите крака нагоре-надолу.

 

Защо бебето ми постоянно повтаря един и същи звук?

Бебето ви упражнява езиковите си умения, като прибавя нови звуци в репертоара си. Може би едно от любимите му неща е да свири или да духа с уста и да прави балончета. На мъника може да му е толкова интересно да се занимава с новооткритите си способности, че дълъг период от време ще се занимава само с тях. Може би то предпочита да усъвършенства едно умение, докато премине към следващото. Да слушате един и същи звук постоянно може би е малко дразнещо, но бъдете търпеливи, поне докато се научи да говори.  
Колко добре вижда бебето ми?

Бебето ви става все по-добро в това да забелязва и фокусира малки предмети, например камъче на земята. То може също така да следи нещо малко, което се движи, като пеперуда, която пърха из градината.

Бебето ви ще може и да разпознава даден предмет, като вижда само част от него. Скоро ще разбере, че предметите съществуват дори и да не може да ги види, чуе или докосне. Това умение ще даде началото на много игри от типа „скрий и намери”, които спокойно можете да играете през следващите месеци.


Ще може ли бебето ми да разпознава името си, когато го казвам?

Бебето ви ще разпознава името си и ще може да отговаря, когато го викате. Възможно е да обръща главичка, когато говорите за него с приятели. Ако искате да помогнете за развитието на езиковите му умения, може да отделяте време и да седнете срещу него, за да му говорите. То ще се съсредоточава и ще ви гледа в устата, когато говорите и дори може да се опитва да имитира движението на устните ви.  

 

Съвсем скоро ще разбере и откъде идват звуците. Бързо ще се запознае и ще свикне с шумовете в ежедневието като прахосмукачката или микровълновата и те вече няма да представляват интерес за него. Но, ако бебето чуе нов, непознат звук, веднага ще се обърне към посоката, от който той идва. Може да привлечете вниманието му, като тракате с връзка ключове. Звънчетата също вършат добра работа.   

Как да накарам бебето да не вдига врява, когато сме навън?

Добра идея е да изведете бебето си навън и да му представите нови изживявания, които със сигурност ще му грабнат вниманието за известен период от време. Ако заведете бебето в супермаркета, то ще се забавлява, но сигурно ще ви се иска престоят да е по-кратък. 

Ако бебето ви е неспокойно или се суети, сигурно за кратко ще можете да го разсеете. Може да опитате да го забавлявате, като правите смешни физиономии, пляскането и даването на любимата играчка, могат също да свършат работа.
Може ли бебето ми да показва привързаност?

До сега бебето ви можеше единствено да показва, че е разстроено, отегчено или щастливо. Но сега, то започва да изразява любов, привързаност и настроение.

То може да показва голяма привързаност, като протяга ръце, когато иска да го вдигнете или да плаче, когато напуснете стаята. Ще ви радва с прегръдки и целувки. Вече дори ще разбира и от шеги – ще се смее на физиономиите, които правите, което ще ви кара и вие да се смеете. 

През този етап вие самите ще се върнете в детството, ще правите глупави физиономии или ще издавате безсмислени звуци, ще играете на пантомима и правите мимики.  


Развива ли се нормално бебето ми?

Всяко бебе е различно и преминава през различните етапи на физическото си развитие със собствено темпо. Това са просто насоки за това какво бебето ви има потенциала да прави, ако не веднага, то скоро.

Ако бебето ви е преждевременно родено (преди 37-мата седмица), вероятно ще забележите, че то се нуждае от повече време, за да успява да прави същите неща, които връстниците му могат. Ето защо лекарите определят на повечето бебета, които са родени преждевременно, две „възрасти”:

  • Хронологична възраст, която се изчислява от датата на раждане на детето
  • Коригирана възраст, която се изчислява на база на датата, на която се е падал терминът на жената.

Трябва да следите развитието на преждевременно роденото си бебе според коригираната му възраст, не според реалната от датата на раждане. Здравните специалисти оценяват развитието и уменията на преждевременно роденото ви бебе от тогава, когато е трябвало да бъде родено (Hall and Elliman 2006).

Ако имате каквито и да било въпроси, свързани с развитието на бебето ви, говорете в вашия педиатър.


към 6-ти месец на бебето   >

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

77,825 преглеждания

Comments are closed.