Как да говорим с децата за развода

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Разводът е тежък момент от живота на двама души, а когато двойката има и деца – става още по-труден. Ако сте стигнали до решението за окончателна раздяла, тогава ви е нужен и план как да поднесете информацията на децата, да им обясните какво се случва в момента и какво ще бъде от тук насетне. 


Поднесете новината заедно

Без значение колко трудни са отношенията ви с партньора в този момент, вие трябва да оставите различията настрана и да извадете на преден план интересите на децата. Отделете си време, седнете и обсъдете какво точно ще го кажете и как ще го направите. Каквото и да решите, когато се обърнете към децата заедно двамата, вие им показвате, че въпреки, че бракът ви приключва, вие все още може да бъдете „съдружници” и да се държите цивилизовано един с друг, като възрастни и отговорни хора.


Не се обвинявайте един друг

Независимо от ситуацията или причините за развода, не се обвинявайте един пред децата. Не може да хвърляте вината за раздялата върху другия родител и да очаквате от детето да заема позиция или да избира страна. И няма значение на каква възраст са децата ви, те не трябва да бъдат поставяни по средата на вашите конфликти. Децата трябва да знаят, че няма проблем да обичат и двама ви или пък да се чувстват добре и да се забавляват, и при единия, и при другия.


Уверете ги, че те нямат вина за случващото се и че много ги обичате

При децата, особено при по-малките от тях, има тенденция да обвиняват себе си, заради развода на родителите си. Това е много тежък товар за техните рамене. Затова посланието, което трябва да чуват постоянно и от двамата си родители е: „Ти не си виновен за това, че се разделяме. Ти си прекрасно дете и ние винаги много ще те обичаме, въпреки, че няма да живеем вече заедно”.


Не давайте напразни надежди

Когато казвате на децата си за раздялата, не им давайте фалшива надежда, че може би двамата ще се съберете отново. Намерете подходящите за възрастта на детето думи и обяснете честно ситуацията, че вече не сте щастливи така и няма да живеете вече заедно. Уверете се, че детето ви е разбрало правилно и че то по никакъв начин не е отговорно за развода и няма вина за случващото се. Кажете му, че го обичате и това няма да се промени, въпреки новото положение в семейството.


Потърсете професионална помощ, ако това е необходимо

Дайте на децата си достатъчно време, за да възприемат новината. Бъдете готови за негативна реакция от тяхна страна, която може да се изрази като агресивно поведение или пък точно обратното – да се затвори в себе си. Може да поговорите с учителите на детето или с хората, които се грижат за него и да им обясните ситуацията в семейството, за да бъдат подготвени за евентуално необичайно поведение от негова страна. Ако видите, че детето реагира твърде тежко, не се притеснявайте да се свържете със специалист психотерапевт, който да се включи с професионално мнение и помощ.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

2,541 преглеждания

Comments are closed.