10 насоки как да отгледаме лидер

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Всяко нещо, което правим и всяка дума, която казваме влияе на нашите деца. Те отразяват нашите действия, тъй като ние сме първият пример, който те виждат във взаимоотношенията и взаимодействието си с хората. Ние водим децата си, като им показваме как да живеят в този свят, как да посрещат разумно и без стрес всички предизвикателства и отговорности. Демонстрираме им начините, по които трябва да се отнасяме към околните и как да живеем в сътрудничество с тях. Даваме им насоки как да бъдат позитивни, справедливи и да се оправят добре в живота. Като цяло ние, родителите, сме тези, които може да определим дали нашето дете ще бъде лидер или не.

И така, как да бъдем положителен пример за децата си. Как да изградим и отгледаме бъдещ лидер? Може да започнем, като следваме тези десет лесни стъпки.


Да напътстваме чрез пример. Никога не трябва да забравяме, че ние сме тези, които децата ни копират и на които подражават. Разбира се, ние сме човешки същества (освен родители) и се случва да грешим. Важното в случая е да признаваме грешките си и винаги да понасяме отговорно резултатите, до които са довели нашите действия.


Поемете си нещата в свои ръце и позволявайте на детето си да прави същото. Поставяйте си цели и работете усилено за постигането им. Насърчавайте го и него да идентифицира нещата, които иска да постигне и му помагайте в тази посока.


Насърчавайте дейностите, които детето ви обича да прави. Хвалете го за всяко постижение, колкото и да е малко или незначително, според вас. Помолете го да ви научи на нещо, което вие не знаете или не умеете. Да ви покаже новия танц, който е научило на урока си, да ви научи на новото стихотворение или песен от детската градина, на някоя интересна игра, която са играли с приятели.


Включвайте децата в семейните обсъждания и решения. Окуражавайте ги да изразяват мнение, да дават предложения. Нека свободно изказват гледната си точка, дори тя да се различава от вашата. Това даже е още по-добре, изслушвайте ги, разпитвайте ги защо мислят така и какво смятат да правят. Бъдете заинтересовани от нещата, които правят и ги вълнуват.


Възлагайте им домакинска работа и нека взимат участие в къщните задължения. Това ще ги кара да се чувстват добре от постигнатото. В зависимост от възрастта им може да ги помолите да направят супа или салата за вечеря, да почистят, да подредят стаята си, да сгънат прането. Винаги ги хвалете за положените усилия, дори работата да не е свършена перфектно. 


Оставете ги да взимат самостоятелни решения. Например какво им се яде за вечеря, какво искат да правят през почивните дни или какво предпочитат да облекат за детската градина или училище. 


Покажете им как да се справят в различни ситуации и да поемат нещата в свои ръце. Например, ако сте отегчени, намерете си с какво да се занимавате. Ако не ви достигат пари, предприемате действия в тази посока, ако сте гладни, приготвяте си нещо за хапване. Учете децата си, че могат да държат живота си под контрол, че те са тези, които взимат решения за себе си, не са безпомощни и могат да контролират ситуациите.


Учете децата си да мислят позитивно. Обяснете им, че негативните мисли много лесно се промъкват в съзнанието ни, но ние трябва да умеем да ги изместваме и да не им позволяваме да ни контролират. Това е важно умение, от което ще имат нужда цял живот.


Показвайте страст, кураж и смелост всеки ден в собствения си живот.


Чувствайте се свободни да изразявате себе си по начина, по който ви харесва и окуражавайте и другите да го правят. Нека всеки в семейството си има своята независимост, време за себе си и собствено пространство. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,410 преглеждания

Comments are closed.