Тракийско злато в Свещари

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zlatno sukrovishte v Sveshtari-1

Уникално тракийско златно съкровище намериха в Свещари. Екипът на проф. Диана Гергова, един от най-изтъкнатите специалисти по тракийска археология от Националния археологически институт с музей при БАН, се натъкна на находката при разкопаването на т.нар. Омуртагова могила.

По думите на археолога става дума за ритуално погребване на една голяма находка от златни предмети, която е била поставена в дървено сандъче. В сандъчето е намерена апликация към конска сбруя, както и половинката от една желязна юзда. Сред предметите има още златна диадема от тип, който за пръв път се открива в нашите земи, с прекрасни релефни изображения на лъвове и на фантастични животни, както и четири многоспирални гривни и един пръстен. Особено впечатляващ е начелникът с прекрасна конска глава, чиято основа е направена като глава на лъв. В ковчежето има също много златни копчета, мъниста с женски глави. Според проф.Гергова вероятно всички тези дарове са били обвити в една златотъкана материя, тъй като са открити огромно количество златни нишки. Те датират от края на 4 и началото на 3 век пр. Хр. Първоначално откритите златни експонати са около 1,5 кг, но проучванията продължават.

zlatno sukrovishte v Sveshtari-3

“Очаква се в могилата да има и голямо гробно съоръжение, до което ние още не сме стигнали. Предполага се, че това е могилата, свързана с погребението на гетския владетел Котела, който е известен в историята на траките и на гетската държава с това, че става един от тъстовете на Филип II Македонски, след като му дава за жена своята дъщеря. Находката ни е уникална и заслужена за този невероятен център на гетите, известни с това, че именно те са племето, което със своите идеи и вяра в обезсмъртяването на душата са влияели на много от западноевропейските племена като келти, германи”, обяснява проф.Гергова.

По думите на проф. Гергова подобна находка не е откривана досега на територията на България и на гетското средище изобщо. Сандъчето доказва нейната теория, че могилите са били насипвани на три етапа, като на всеки един гетите са извършвали обреди и са поставяли дарове за погребания владетел. 

Очакванията на археолозите са, че след откритието Министерството на културата ще отпусне средства за пълното проучване на уникалния тракийски паметник.

 


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

5,064 преглеждания

Comments are closed.