Да влезем във форма след раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Повечето майки едва имат време да се изкъпят, камо ли да ходят във фитнеса и да се упражняват. Но дори и най-заетите и натоварени от нас, трябва да се хранят. Препоръчителния дневен прием за възрастния човек е около 2000-2500 калории на ден. Но, ако сте кърмеща майка, специалистите препоръчват да се приемат още допълнителни 500 калории дневно.

Ясно е, че не е добра идея да се подложим на стресиращи диети в този период на живота си, но все пак ни се иска да влезем бързо във форма и да се напъхаме в дънките от преди бременността. Добрата новина е, че това може да се случи като се опитаме да стимулираме метаболизма си. За тази цел, трябва не да ядем малко, а да приемаме „истинска храна”. Зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, месо или риба – това са продукти, които ще подобрят обмяната на веществата, ще ви заситят и ще позволят на метаболизма ви да работи както трябва.

Предлагаме ви девет нискокалорични и здравословни храни, с които задоволите глада си, като в същото време ще ви помогнат да се отървете от натрупаните през бременността килограми.


Моркови и целина

Някои храни като морковите и целината се считат за храни с отрицателни калории. Идеята е в това, че човек изгаря повече калории в дъвченето и смилането им, отколкото организмът абсорбира от тях. Целината е с изключителни ниско съдържание на калории, както и морковът. Те ще заситят моментния ви глад, като в същото време няма да ви натежат.
За да ви е по-вкусно, може да си ги нарежете на тънки пръчици, които да потопите в чаша с лимонов сок, разреден с вода. Така ще се запазят свежи по-дълго време и ще може като минавате през стаята да си взимате от тези приятни, леко кисели солетки.


Грейпфрут

Друга храна с отрицателни калории е грейпфрутът. Той е богат на фибри, които дават допълнителна енергия и спомагат за разграждането на мастните натрупвания. Освен това, този цитрусов плод намалява нивата на инсулин, които казват на тялото ви да складира мазнини.


Ябълки

Ябълките съдържат голямо количество пектин, вещество представляващо неразтворими фибри, които подпомагат храносмилането. Ниското съдържание на калории в ябълките се компенсира от високото съдържание на вода. Затова, ако си хапнем една ябълка преди основното хранене, ще се заситим и след това ще ядем по-малко. И отново, за изяждането на един от тези плодове, ще изгорим повече калории, от колкото ще приемем. Освен това, ябълките са налични по нашите пазари и магазини през цялата година, което е голям плюс. И не на последно място, независимо от нейния сорт и цвят, тя е винаги сочна и вкусна. 


Пуешко месо

Богатото на протеини пуешко месо подобрява метаболизма и спомага за изгарянето на допълнителни калории, докато изгражда мускулна тъкан,а не се натрупват мазнини. Направете си руло от печени пуешки гърди, в които сте увили малко сирене. Това е една полезна и вкусна вечеря, с която ще добавите и малко калций, още един подобряващ метаболизма агент.


Бадеми

Благодарение на мастните киселини в бадемите, те са добър вариант за подобряване на метаболизма. Също така бадемовата ядка има нисък гликемически индекс, който измерва показателите на захарна в кръвта след консумирането на храна. Бързо преработваните продукти в организма предизвикват бързо повишаване, а след това рязко намаляване на показателите на захарта и инсулина. Докато бадемът осигурява стабилно и бавно нарастване на захарта и инсулина, което дава на човек продължително усещане за ситост. Трябва обаче да внимаваме с количеството им, защото тези ядки имат доста калории. 


Кисело мляко

Киселото мляко – тази почти магическата храна, която стимулира имунитета, предпазва от заболявания, подпомага храносмилането и поддържа тялото стегнато, може да се използва и като помощно средство за отслабване. Ние знаем, че киселото мляко е много добро за храносмилателния тракт. Освен това, за наш късмет, високото съдържание на протеини в този вкусен продукт, изисква за преработването му да се изразходват и доста калории. Не на последно място може чудесно да се комбинира с всякакви други полезни храни, като плодове, ядки, мюсли, овесени ядки или да се използва са сосове за салати.


Бобови храни

Бобовите храни са страхотен източник на източник на фибри, а фибрите са чудесни за доброто храносмилане. Също така варивата засищат лесно и са с ниско съдържание на мазнини. 

Единствено трябва да внимавате в тази храна, ако все още кърмите. Газовете, които понякога се образуват, могат да повлияят и на бебешкото стомахче и да предизвикат колики.


Овесени ядки

Овесът е една от най-полезните храни за отслабване, защото има прекрасното качество да засища за дълго време. В него няма вредни захари, въглехидратите са предимно сложни и калоричността му не е висока. Подобно на грейпфрута, той също така понижава нивата на инсулин и ускорява метаболизма ви.


Канела

Известно е, че метаболизмът се засилва от подправки като канела, къри, лют червен пипер, джинджифил, кимион. Всички те, могат да помогнат за намаляването на телесните мазнини. Канелата е може би най-широко признатата подправка за засилване на метаболизма. Поръсена върху ябълки, кисело мляко или сутрешното ви кафе, ароматната канела помага за регулирането нивата на кръвната захар и повишаване на метаболизма. Чао-чао, калории!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

7,063 преглеждания

Comments are closed.