Тетрадка за приказки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

tetradka za prikazki-1

Сборникът “Тетрадка за приказки” е естествено продължение на играта “Направи си сам приказка”, като добавя към нея последния и най-важен елемент за всеки начинаещ автор – читателите. Именно мисълта за тях ни кара да подбираме думите си, да се стараем да измисляме увлекателни сюжети, да бъдем забавни или задълбочени. Тя прави по-добри читатели и самите нас, защото повече се вглеждаме кое точно ни е харесало в любимата ни книга, възприемаме книгите като събеседници, с които да разговаряме като с равни, а не като недостижими образци.

Затова издателство “Точица” искаше да даде на малките си автори възможността да видят историите, които съчиняват като на игра, в истинска книга, илюстрирана от млади и даровити художници. Техният топъл и закачлив почерк показва едно неочаквано лице на българската детска книга – такава, каквато би могла да бъде.

В сборника, освен интригуващите истории на младите автори, ще откриете и прекрасните илюсрации на 12 талантливи български художника, между които различаваме почерка на Вики Книш, Мария Дончевска, Сияна Захариева (чийто дело са илюстрациите на “Виктор и вълшебната фея”). Техните визуални интерпретации на детските приказки допринасят за особеното очарование на книжката.

 

Ето един откъс от приказката “Казвах ли ти аз” на Ая Ганева (илюстрация Ася Колева):

tetradka za prikazki-2“Имало едно време едно чудовище. То имало 27 очи, 54 ръце и 168 крака и докато си изпере и обуе чорапите, те пак се изцапвали откъм другия край. Помолило царя за помощ.
– Ще ти помогна, – казал царят, – но първо трябва да изпълниш следната задача: иди през девет земи в десета, през гори от шоколад, презлимонадени реки, и намери вълшебния дар, който ще ти помогне да се превърнеш в човек. Само че по пътя не трябва да разговаряш с никого, иначе ще се объркаш и ще вземеш нещо друго.

Тръгнало чудовището. Само че заръките на царя не ги запомнило докрай, пък и това, дето го запомнило, не се стараело много да го спазва. Отначало не говорело с хората, защото се чувствало важно те да го заговарят, а то да мълчи, но после взело да си приказва, а и, разбира се, изяло целите шоколадови гори и изпило целите лимонадени реки. И както нагъвало целидървета, ставало все по-дебело и по-дебело, изпълнило цялата Земя, а после станало отделна планета и на него се заселили извънземни.”


„Тетрадка за приказки“ вече може да се намери в книжарниците в страната, а цената е 16 лв.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Находка

2,564 преглеждания

Comments are closed.