Веган родителството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

girl and mother

Има много противоречиви мнения за веганството. Едни считат, че то е ненужен акт на лишения и определят веганите като фанатици, други пък демонстрират показност на новата си диета, за да са „модерни”?! Факт е обаче, че все повече семействата споделят веганството и насочват децата си към този начин на живот.

Това си има своите етични причини, но ние ще наблегнем повече на здравословните в предвид, че всички химически препарати, използвани за отлеждането на храна за животните, както и на самите животни – пестициди, херби циди, антибиотици, хормони на растежа и пр. преминават в нас чрез храната и козметиката, която използваме. Що се отнася до детското веган хранене обаче, съществуват различни мнения за това дали може да осигури здравословното развитие на децата.

Какво съветват лекарите за детското веган хранене?

В публикация на Американската Диетоложка Асоциация се посочват различни наблюдения върху деца вегани в различна възраст – от най-ранна до късна пубертетска. Данните се отнасят предимно за веганите (пълни вегетарианци), а не за лакто-ово-вегетарианците, които приемат млечни продукти и яйца и заключенията са, че веганската диета може да посрещне адекватно нуждите на подрастващите деца, ако е подходящо планирана от родителите.

Редица изследвания показват, че веганството не нарушава растежа на децата и той е в рамките на общоприетите норми. Подчертава се обаче, че те трябва редовно да консумират храни обогатени с витамин B12 или да използват добавки, тъй като този витамин в адекватно количество се съдържа само в храни от животински произход. Добавки от витамин D също са необходими, в случай че излагането на слънце не е достатъчно. Родителите трябва да обърнат специално внимание и на това да включват достатъчно храни, богати на цинк, калций, желязо и омега-3 мастни киселини. Да използват практики за увеличаване на усвояемостта на цинка и желязото от растителните източници като например правилно комбиниране на храните, предварително накисване на зърнените и ядките във вода или тяхното покълване. Също така е важно редовно да се осведомяват по тази тема.

Като цяло, децата вегани имат по-голям прием на витамини, минерали и фибри, с изключение на гореспоменатите, за които трябва специално внимание. Приемът на протеини също е нормален, заключава Американската Диетоложка Асоциация, и дори надвишава препоръчителните норми.

“За да избегнем индустриалните токсини, не е достатъчно само да се въздържаме от консумацията на животински храни. Нашата кожа е най-големият ни орган и всичко, което нанасяме върху нея се абсорбира и обработва в тялото ни. Затова, специално за детето си, аз не правя компромиси и използвам само натурална веган козметика“, казва Елица от София.

Какво значение има дали козметиката е изцяло растителна?

Интересът към натуралната козметика вече е толкова голям, че козметичният пазар е наводнен с продукти, предлагащи се за органични, натурални или изцяло растителни (веган). Въпросът е – дали са истински и безопасни? За потребителите, за които този зараждащ се пазар е новост, опциите може да изглеждат твърде объркващи и дори непоносими. За съжаление все още няма общоприета международна дефиниция и единни стандарти на ЕС за био и натуралната козметика, така както при биохраните. Съществуват няколко частни международни (NaTrue, BDIH и ECOCERT) и национални стандарти (Soil Association, USDA, и др.), които обединяват строги изисквания и можем напълно да им се доверим, ако логата им са отпечатани на опаковката.

Въпреки че истинските органични, натурални или веган продукти имат някои общи характеристики и като цяло са най-безопасната алтернатива на конвенционалната козметика, съществуват и ясно изразени различия между тях.

p7 br15 - vegan roditelstvoto - pic-01
Веган козметиката не съдържа съставки от животински произход като пчелен восък, прашец и прополис, хиалуронова киселина, лактоза и млечни продукти, копринени деривати или ланолин, който се извлича от овчата кожа и се използва като овлажняващ агент. Също така гарантира, че е cruelty free – никоя съставка, на никой нейн производствен етап не е била тествана върху животни. Добре познатите веган знаци на британската Веган Асоциация (www.vegansociety.com) и на американската Веган Организация (www.vegan.org ) сами по себе си обаче не гарантират, че съставките не са произведени чрез конвенционално земеделие и не са пръскани с препарати, както и не изключват петролните деривати.

Натуралната козметика обикновено включва съставки като растителни багрила, етерични масла, екстракти и минерални пудри, но повечето стандарти допускат и животински съставки, освен ако върху опаковаката не е отпечатан и веган знак. Много от производителите на такива продукти използват биосъставки, но не винаги и няма изисквания за минимaлно съдържание на такива. Стандартите за натурална козметика поставят ограничения да не се влагат парабени, фталати, ГМО и по-голямата част от петролните химикали.

 

Според строгите изисквания на NaTrue, за натурална козметика с био съставки може да претендира само тази, която се състои от най-малко 70 % био съставки, сертифицирани от биосертифицираща организация. Според същия стандарт, биокозметиката трябва да съдържа минимум 95% биологични съставки. В нея напълно се изключва съдържанието на нефтопродукти, ГМО, етоксилирани суровини (обработени с ethylene oxide), синтетични оцветители, аромати и консерванти, но и тук повечето биостандарти също допускат животински съставки от биологични стопанства. На опаковката трябва да бъде отпечатан и веган знак, за да сте сигурни, че на никой етап от производството на биопродукта не е вложена или използвана животинска съставка.

p7 br15 - vegan roditelstvoto - pic-02
На нашият пазар детска биокозметика без животински съставки предлага Lavera и Logona, включително пасти за млечните зъбки. В повечето случаи малките деца поглъщат пастата за зъби, а продуктите на масовия пазар съдържат флуорид, синтетични подсладители и оцветители – коктейл съставки, от които зъбите и венците не се нуждаят, за да бъдат здрави. Детските биопасти на Lavera и Logona са без флуорид, захари, SLS и изкуствени оцветители . Вместо тях, тази на Lavera съдържа силиций и сол от мъртво море за нежно и ефективно почистване, а био невенът успокоява нежните детски венци. Пастата на Logona с ягода съдържа екстракт от ехинацея и зелен чай, които ефективно предотвратяват развитието на бактерии, а вълшебният лешник, лайката и смирната се грижат за чувствителната структура на венците и възпрепятстват възникването на инфекции.

 

Източници: Position of the American Dietetic Association, Vegetarian Diets, J Am Diet Assoc. 2009;109:1266-1282; http://www.eatright.org/

Автори: Татяна Тончева и Гергана Кабаиванова

Материалът е публикуван със съдейсвието на:

Organichno-logo-1     www.organichno.com

 

Още от Родителство:

 

   6 начина да заздравим връзката в семейството

maika i dushterq   Наследствени ли са алергиите?

   Как да организираме семейния бюджет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

3,865 преглеждания

Comments are closed.