• No categories

Рецепти със спанак

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

С идването на пролетта дойде и сезона на зелените листни зеленчуци. Спанакът е известен със своите изключително полезни качества, витамини, минерали и не на последно място – малкото количество калории. 

Предлагаме ви три лесни, вкусни, бързи рецепти със спанак:


Спаначена крем супа

Необходими продукти: ½ кг спанак, 1 голям сварен картоф, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, зехтин (или масло, олио – по желание), 1 ½ – 2 ч.ч. разтворен бульон, 1 яйце, 2-3 супени лъжици брашно, прясно мляко, черен пипер, сол.

Мазнината се загрява в тенджера. Лукът се задушава за 3-4 минути. Следва чесънът. След него се добавя картофът. Оставят се за 2-3 минути да се запържат, като се разбъркват често. Изсипва се бульонът и тенджерата се похлупва с капак. Оставя се да заври. В друга тенджера се запържва брашното и се разрежда с 1 ½ – 2 ч.ч. прясно мляко. Бешамеловият сос се прибавя към зеленчуците, след като те се пасират. Когато и картофът е готов, в тенджерата се добавя спанакът и се задушава за 4-5 минути, само докато омекне. Всички зеленчуци се пасират. Супата се връща на котлона и се загрява отново. Може да се приготви застройка от яйцето и 1 чаша прясно мляко. Поръсва се с пармезан.


Спаначен миш-маш

Тази рецепта е изключително бърза и лесна, но много полезна и вкусна.

Необходими продукти: около 1 кг нарязан спанак (по желание част от спанака може да се замени с коприва, киселец, лапад), 1 връзка зелен лук, ½ връзка праз (по желание), 2-3 яйца, 100-200 г сирене, зехтин, черен пипер и сол.

Спанакът, лукът и празът се задушават в малко зехтин, докато поомекнат. След това се слагат яйцата. Бърка се. Добавя се сиренето. Отгоре се поръсва с черен и червен пипер. Оставя се на слаб огън до пълна готовност.


Спаначено песто

Необходими продукти: ½ кг спанак, връзка магданоз, леко запечени орехи или други ядки по желание, сирене пармезан на вкус (може да се замени с друг вид ароматно сирене по желание), 1 скилидка чесън, няколко супени лъжици зехтин, черен пипер, сол.

Всички продукти се пасират. Отгоре се поръсва с останалата част от ядките, пармезан, черен пипер и зехтин. Поднася се със соленки като предястие, като дресинг за салати, като сос за паста и спагети.


Прочетете за полезните свойства на спанака: 

Спанакът – любимата храна на Попай моряка 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

13,050 преглеждания

Comments are closed.