Промените в тялото по време на и след бременността – част първа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

promeni v tqloto po vreme na bremennost

 

Прочетете също: Промените в тялото по време на и след бременността – част втора


Всяка бременна жена усеща, че в тялото й нещо се променя и тя се чувства по по-различен начин. Промените по време на бременността не бива да тревожат бъдещите майки, те са нормални и имат за цел да осигурят комфорт на бебето в майчината утроба и да подготвят тялото за предстоящото раждане. Вижте през какви промени преминава бременната по време на бременноста, а и след нея.

Промени по време на бременността

Освен обичайните промени във външния вид – нарастване на коремчето и повишаване на теглото, редица неща се променят и вътре във вас. Това са не само физически, но и емоционални трансформации.

  • Сутрешно гадене

В ранния стадий да бременността много жени страдат от сутрешно гадене. Иска ви се да повърнете, но в повечето случаи не можете. Понякога обаче, при силно сутрешно гадене, може и наистина да повърнете. Въпреки че най-често се среща сутрин, възможно е да го почувствате и по всяко друго време на деня.

Какво да предприемете?

– Хапнете няколко солетки, бисквити или препечена филийка преди да станете от леглото.

– Полежете си преди да станете от леглото, не ставайте рязко.

– Хранете се бавно, по малко, но често.

– Избягвайте пикантни и мазни храни.

  • Запек

Запекът е едно от най-честите оплаквания по време на бременността. Близо всяка пета бременна жена има симптоми на раздразнени, лениви черва и запек през цялата бременност, а всяка трета страда от лениви черва в отделен етап.

За основни причини за запека при бременните жени се смятат хормоналните промени, които настъпват в тялото и които водят до отпускане на чревните мускули и забавено движение на храната, както и напрежението в коремната кухина от нарастващата матка. Имайте предвид, че в някои случаи запекът може да се усложни и от налагащия се допълнителен прием на препарати, съдържащи желязо.

Какво да предприемете?

Трябва да знаете, че не всички лаксативни средства са безопасни за прием от бременни. Някои от тях са много агресивни и с много силно действие, което може да е опасно за плода. Извършвайте лечението предпазливо, но не чакайте запекът да се усложни.

Най-добре в началото опитайте с хранителен режим. Ако той не помогне, потърсете специален нежен лаксатив, предназначен за бременни или деца. В търговската мрежа се предлагат много такива.

– Пийте много течности.

– Яжте богати на фибри храни – овесени ядки и трици, пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, семена.

– Заложете на боба и на киселото мляко.

– Правете упражнения всеки ден.

 promeni v tqloto po vreme na bremennost

  • Болки в гърба и краката

Колкото повече расте вашето бебенце, толкова повече мускулите ви се разтягат. Това предизвиква болки и неприятно усещане.

Какво да предприемете?

– Носете ниски обувки.

– Използвайте стол с облегалка, на която да се отпуснете.

– Наместете удобно възглавница зад гърба си, когато сте седнали вкъщи, в колата, в офиса. Още по-приятно ще се чувствате, ако възглавницата е затопляща се.

– Ходете на масаж.

– Избягвайте да вдигате тежко.

– Практикувайте ежедневни упражнения, макар и кратки – йога, стречинг, пилатес са прекрасна алтернатива.

  • Емоционални промени

По време на бременността хормоните ви са в постоянен процес на промяна. Това може да предизвика неочаквани и резки спадове и пикове в настроението ви. Може изведнъж да се почувствате безпричинно развълнувани, уморени, притеснени.

Какво да предприемете?

– Разговаряйте за чувствата си с партньора си или с друг близък.

– Доставяйте си удоволствия ежедневно, правете неща, които ви харесват и за които досега не сте намирали време.

– Заемете се със спорт или упражнения – те повишават тонуса и настроението.

– Хранете се балансирано и здравословно. 

promeni v tqloto po vreme na bremennost


  • Киселини

Парещото усещане в гърдите и гърлото е често срещано по време на бременност. То се дължи на увеличаващия се размер на бебчето в корема ви – колкото повече расте то, толкова повече се забавя храносмилането ви. Стомахът е подложен на натиск и напрежение.

Какво да предприемете?

– Хранете се често, но по малко.

– Хранете се бавно.

– Задължително е да избягвате люти и пикантни храни с много подправки.

– Избягвайте чесън и лук, ако не са преминали през добра топлинна обработка.

– След хранене не лягайте и не правете резки навеждания или прегъвания на тялото. Така няма да позволите на стомашните киселини да се върнат обратно по хранопровода ви. Спете на по-висока възглавница.

  • Хемороиди

Хемороидите представляват възпалени и разширени кръвоносни съдове по дебелото черво. Причините за тях са различни. Една от тях е храната. Мазната храна, лютите и пикантните ястия, както и пържената храна дразнят лигавицата на дебелото черво.

Негативно влияние оказват и алкохолът, газираните напитки, тютюнът. Ограниченият прием на течности също може да стане причина за поява на хемороиди. Друга основна причина е липсата на движение. 

Хемороидите са често срещани при бременни жени и особено в последните месеци на бременността, когато уголемената матка притиска дебелото черво. Те могат да са предизвикани и от напрежение върху ректума ви от нарастващото бебе.

Какво да предприемете?

– Правете упражнения. Много полезни за облекчаването на хемороиди са ходенето, бягането, аеробиката, тенисът и плуването. Плуването е особено ефективно, защото предлага двигателна активност, комбинирана с полезното действие на хладката вода. Тази комбинация успокоява болезнените хемороиди и подобрява кръвообръщението.

– Не допускайте дългосрочен запек.

– Правете бани на таза с хладка вода.

– Спазвайте балансирана диета – забравете за люти и силно подправени ястия.

– Йогийската поза „свещ” има благоприятно влияние върху хора, страдащи от хемороиди. Позата се изпълнява, като от легнало по гръб положение краката и тазът се вдигат нагоре вертикално. Ръцете са свити и са подпора на хълбоците. Изпълнението на тази поза подобрява връщането на кръвта от хемороидите към сърцето и не позволява застояването на кръв в тях.

Хора с високо кръвно налягане и глаукома (очно заболяване) не трябва да изпълняват позата.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,985 преглеждания

Comments are closed.