Отървете се от стреса с медитация

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ако отчаяно имате нужда от почивка, но не можете да намерите време за нея, обърнете се към медитацията. Тя е ефективен и много релаксиращ метод за справяне с ежедневния стрес и пренатоварен ритъм на живот. Обръщането към себе си и миговете на общуване със самите нас могат да ни донесат неподозирано освежаване.

Да намерим малко време за себе си звучи просто, но, ако е така, защо никой от нас не практикува това редовно. Бебето плаче, телефонът звъни, обядът загаря. Къде остава почивката? Ще ви покажем обаче, че за качественото отпускане и почивка невинаги са нужни часове. Понякога, за да презаредим, са ни достатъчни само няколко минути. Представяме ви 7 лесни и бързи метода за медитация, които можете да прилагате навсякъде – в офиса, в колата, вкъщи.

Не забравяйте, че релаксацията може да е навсякъде и винаги и най-важното – може да е в самите вас.


1. Разходете се из природата

Отскочете до парка, до близката градинка или просто отворете прозореца и си пуснете диск с природни звуци. Затворете очи и не мислете за нищо. Дишайте спокойно и равномерно, слушайте дишането си.

 


2. Танцувайте

Направете пауза с любима песен. Заключете офиса, за да не ви тревожи никой. Отпуснете се, увеличете звука и потанцувайте. Пейте с пълно гърло и не се смущавайте от нищо. Ще се почувствате много освежени и тонизирани.


3. Хранете се с ума си

Кога за последен път погледнахте в чинията си? Може би се чувствате уморени, отпаднали и без енергия, защото се храните непълноценно. Пригответе си обяд, пълен с витамини и полезни вещества. Хранете се бавно, с умисъл и със съзнанието, че правите нещо чудесно за ума и тялото си. Хранете се с удоволствие. Пуснете си хубава музика. Не преяждайте. Станете от масата леки и свежи.


4. Рисувайте

Освобождаването на стреса чрез изкуство и творчество е отдавна доказано. Творческите дейности – рисуване, пеене, шиене, плетене, правене на нещо с помощта на ръцете – всички те успокояват, намаляват напрежението и оставят време насаме със собствените мисли. На повечето хора те доставят голямо удоволствие и действат разтоварващо. Затова защо да не поплетете половин час или пък да не порисувате малко, работата няма да избяга.


5. Дишайте

В ежедневието си малко хора дишат правилно. Най-често човек не използва пълния капацитет на дробовете си, това е причина и за лошо кръвоснабдяване на вътрешните органи. Застоялата кръв ни кара да се чувстваме отпаднали и обездвижени. Дишайте дълбоко, спортувайте, за да се задъхвате и така да обновите кръвните депа в органите.


6. Раздвижете тялото

По-интензивно, по-нежно и бавно – направете го както пожелаете. Важно е да изпитвате удоволствие и да чувствате наслада от разтягането, раздвижването на мускулите, притока на кръв. Масажът също е прекрасен начин да усетите тялото си. Можете да се масажирате и сами – така имате предимството да докоснете точно местата, които желаете, и то с желаната от вас сила, без болка. Запалете свещи, пуснете приятна музика, бъдете сами със себе си. Дори и за 15 минути. Йогата е прекрасна релаксираща практика, зареждаща и духа, и тялото с енергия.


7. Вземете душ

Съприкосновението с вода може да е особено приятно и релаксиращо. Направете го както ще ви е най-приятно – гореща отпускаща вана, хладък тонизиращ душ, ароматен сапун или пилинг. Водата наистина може да отнеме напрежението, да ви даде няколко лични минути, а тонизиращата козметика ще възвърне свежестта ви. Пуснете си музика, докато взимате душ.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,106 преглеждания

Comments are closed.