Бебето ви на 46 седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 47

Тази седмица бебето ви:

Усъвършенства захвата с палец и показалец 

Бебето вече е способно да хваща предмети от време на време и може да прехвърля играчка от едната ръка в другата, но докато усъвършенства захвата с палец и показалец, неговите фини двигателни умения са ограничени. Веднага след като захватът му се стабилизира, ще може да играе с по-голям набор от играчки, тъй като ще има сръчността да борави, обръща и върти по-малки части. Този захват ще влезе в употреба, когато бебето се храни – с  контролирано движение, бебето ще може да взима храна във вид на хапки от чиния и да я направлява към устата си. Може дори да откриете, че отказва да яде от лъжица, докато усъвършенства този нов номер. Но задължително помнете, че сега рискът от задушаване е по-сериозен, защото то ще има силно желание да слага в уста всичко, което държи и колкото е по-малък предметът, толкова е по-голям рискът.

Манипулиране на мама

На тази възраст въпросът на дневен ред е дали бебето ви е достатъчно голямо да ви манипулира. Докато поведението му говори друго, експертите са единодушни, че малкото дете не манипулира родителите си съзнателно и целево, посредством определено поведение. НО, (винаги има едно „но“) ако продължително отвръщате на вашето бебе по начин, който го кара да мисли, че неговите действия ще получат определена реакция, тогава вие го учите да се държи по определен начин – в крайна сметка, вашето бебе сега все пак осъзнава до някъде връзката причина – следствие. Така че, ако искате да спрете бебето да ви манипулира, тогава ще трябва вземете мерки да промените своите собствени модели на поведение и то на свой ред ще промени своите.

Опознавателно ядене

С тенденцията на вашето бебе да слага в уста всичко, което хване, заедно с новите му способности да се движи наоколо и да взима малки предмети, вие вероятно ще се изненадате (и малко да се погнусите) като откриете, че то яде неща, които не са храна. И докато то най-вероятно ще изплюе всичко наистина вредно, да намерите детето си с фас от цигара в устата, намерен на тревата в парка в малко шокиращо. Повечето неща няма всъщност да разболеят детето, но си е най-добре да ограничите до минимум това поведение до колкото можете заради потенциалната вреда. 


Игри и играчки, подходящи за възрастта:

На този етап вашето бебе ще пълзи с пълна скорост и най-вероятно ще започне да се опитва да се изправя, преди да продължи да ходи като се опира на мебелите и в последствие да върви без допълнителна помощ.

Бебето истински ще обича интерактивни играчки – тъй като започва да осъзнава връзката причина – следствие, ще се радва на играчки, които карат това да се случва. Да натиска бутони, да кара лампички да мигат и музика да свири, ще се превърнат в най-любима дейност и то ще играе с такива играчки отново и отново (и отново!). На тази възраст няма такова нещо като прекалено много от любимите неща.

Поведението на тази възраст:

Да разбирате поведението на детето си ще е едно от най-големите предизвикателства от момента, в който се роди. С ограничени комуникационни умения първоначално, то бързо ще намери начини да ви помага да го разбирате – включително плач и език на тялото заедно – методи да общува с останалия сват.

Опознавателно ядене

Бебетата и малките деца научават много за света като докосват неща и ги слагат в устата си. Те също често пробват да ядат неща, които ние считаме за отвратителни – пръст, тебешир, зърна от кафе, пепел и други, за които ние мислим, че са рискови за здравето – лепило, ръжда, фасове от цигари.

Обикновено след няколко експеримента, повечето деца стигат до същото заключение като родителите си, че тези неща са гадни за ядене. Но има и такива, които упорстват и продължават да ядат неща, които не са храна. Това поведение, наречено опознавателно ядене може да бъде знак, че детето има проблем с развитието, поведението, емоционален, хранителен или здравен проблем.

Причинители на опознавателното ядене

Защо някои деца развиват това не може да се установи с точност, но експертите са съгласни, че е по-вероятно да се случи при деца, които имат някакъв проблем като:

  • интелектуално изоставане
  • аутизъм
  • шизофрения  в детската възраст
  • пренебрегване или малтретиране
  • ниски нива на желязо или цинк – тъй като нивата на желязо и цинк могат да изменят нашите сетива за вкус и мирис, неща които нормално биха били отвратителни за нас, имат по-добър вкус с ниски нива на цинк.

ВАЖНО!

Някои деца, които се развиват нормално развиват навици на опознавателното ядене. Но преди да го припишете на любопитството и да приключите темата, като нещо, което детето ще израсте, заведете го на консултация с личния лекар. 


Опознавателно ядене: Какво мога да направя?

Въпреки, че най-вероятно е нормална фаза, през която прохождащото дете преминава, винаги е добре да не поощрявате яденето на неща, които не са храна. Опознавателното ядене може да доведе до някои сериозни здравословни проблеми като:

  • Натравяне, в частност натравяне с олово от неща като стара боя или олово в почвата. Натравянето с олово може да даде сериозно и дълготрайно отражение в развитието на мозъка.
  • Чревни паразити, ако яде почва или животински изпражнения.
  • Чревна непроходимост, ако детето успее да глътне нещо голямо.

Някои деца продължават да ядат неща, които не са храна дори въпреки опитите ви да спрете това поведение. Без съмнение, вашето дете ще надрасте този период, но междувременно, е важно редовно да се следи при личния лекар неговото здраве и развитие.

Опознавателното ядене може да е причинено от ниски нива на желязо :

  • Желязото е необходимо за да се произведе хемоглобин – червената част от нашата кръв, която разнася кислород до всички части на тялото. Също е и неразделна част от нервната и имунна системи, както и е необходим за растежа.
  • Храни, богати на желязо са: червено месо, птици, яйца, морски дарове, зърнени и бобови храни.
  • Организмът усвоява желязо лесно от месото, но се нуждае от витамин С за да усвои желязото от растенията.
  • Ако на детето липсва желязо, вероятно ще му бъде предписана добавка от личния лекар. 

Ниски нива на цинк могат да доведат до опознавателно ядене при някои деца.

  • Цинкът е необходим за растежа, зрението, вкуса и обонянието, и е жизненоважен за изграждането на развита имунна система.
  • Цинкът лесно се усвоява и се намира в големи количества в протеините – месо, морски дарове, яйца и млечни продукти. Цинкът също може да се открие и в някои пълнозърнести храни, ядки и бобови растения, но скоростта на усвояване от тези храни не е така висока както от протеините.
  • Ако на детето му липсва цинк, добавка с цинк може да бъде изписана от личния лекар.
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,147 преглеждания

Comments are closed.