Бебето ви на 42 седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 43

Тази седмица бебето ви:

Стои самостоятелно

Вашето бебе ще започне да стои право, като използва един от двата метода: или като се подпира на мебелите, стабилизира се и тогава се пуска за момент-два, или като седи на дупето си, после се придвижва към стъпалата си  и от тази позиция се изправя (така, бебето може да прилича на малък състезател по вдигане тежести, който прави чисто и рязко изтласкване). Какъвто и да е методът на ставане, бебето ви вероятно ще открие, че да стои изправено е чудесно.

Но да се изправи в стояща позиция е само половината от работата. Сигурно ще видите, че бебето ви ще претърпи няколко падания, преди да осъзнае, че за да се снижи обратно до пода, трябва да вирне дупе и прегъне коленца.

Раздразненото бебе

До света на бебето ви всичко е толкова изкусително близо – ходене, говорене и т.н. Затова не се изненадвайте, ако откриете, че то изведнъж се подразни от собствената си неспособност да изрази каквото иска. С наближаването на първата годинка то ще иска да изрази своето мнение и самостоятелно да тества разни неща. Но с неговата недоразвита реч и с това, че фините двигателни умения го забавят, не е учудващо, че бебето е лесно раздразнително.

За щастие, то все още лесно се разсейва и гневните изблици обикновено са малки и свършват бързо. Въпреки че повечето неща, които го разстройват, са буря в чаша вода, имайте предвид, че за него най-добрият начин да даде израз на гнева си е да хвърля предмети и най-вече – ядосано да плаче.

Да опазите гърба си

Гледайки вашето бебе как напредва бавно, но сигурно към ходенето, вие вероятно сте преизпълнени с радост, дори само заради това, че гърбът най-накрая ще си почине от цялото това вдигане на тежко. Но все още има време преди да спрете да разнасяте бебето на повечето места, където ходите.  Пазете гърба си от допълнително  напрежение като вземете няколко прости мерки:  

  • Защитете гърба си като правите леки упражнения всеки ден, за да поддържате силата на тялото си – упражнения в стил пилатес са перфектни .
  • Уверете се, че знаете как да повдигате по безопасен начин като прикляквате вместо да се навеждате от кръста.
  • Когато бебето пожелае да бъде вдигнато за да го гушнете, можете да се снижите на пода при него и да го придърпате в скута си за прегръдка и целувка.

 

Как да се справим с внезапните гневни изблици

Развийте стратегия

Подгответе си план за това как ще се справяте с гневните изблици  при различни ситуации  –  вкъщи, на пазар, при игра с приятели. Ако бебето прояви раздразнение, по-добре се съсредоточете в плана, вместо в неговия гневния изблик. Това ще ви помогне да запазите спокойствие и да контролирате ситуацията.

Припомняйте на детето как се отнасяте към непослушанието:

Ако детето е достатъчно голямо да разбере, можете да му припомните минали изживявания и последствията от неговото непослушно държание.

Разсейвайте детето

Преориентирайте неговото внимание като спокойно му предложите да прави, види или поиграе с нещо друго.

Сериозните гневни изблици често се развиват от малки гневни изблици

Колкото по-бързо се намесите или разсеете детето при гневен изблик, толкова по-добре

Приемайте неговите чувства

Това ви приравнява до него и го подготвя да започне да се справя самостоятелно със собствените си проблеми. Например, ако направите на таблица на позитивното държание, към която детето да се стреми, това му помага да се фокусира в положителна цел.


Гневен изблик на дете в предучилищна възраст

Останете в полезрението на детето, но продължете да се занимавате с нормалната си дейност без да му обръщате внимание – нито да му говорите, нито да отразявате избухването.

Обръщайте нова страница

Веднага след като гневният изблик приключи, дайте на детето право да започне на чисто. Може да го утешете, но нито едно от неговите първоначални искания не бива да се изпълняват. Иначе гневните изблици ще станат начин на живот. 

Бъдете силни

Ако детето избухне, вие трябва да сте силни. На пример, ако сте в магазин, оставете количката за пазаруване където си е и изведете детето до колата или някъде на тихо, докато гневният изблик свърши. То трябва да види, че не може да ви държи заложник на ситуацията.

Водете дневник

В продължение на няколко дни, по време на гневните изблици, отбележете кое време от деня е, какво правите и какво прави детето, когато се случва това. Ако винаги става около вечеря, опитайте по това време на деня: да нахраните детето по-рано; да го изкъпете във ваната преди хранене; да го оставите да ви помага да приготвите ястията; или да прекарате специално време с него.

Ако не можете да сте наблизо

Ако не можете сте наблизо, защото чувствате, че губите контрол и се тревожите какво бихте могли да направите, кажете на детето, че излизате за малко, но скоро ще се върнете да се погрижите за него. Уверете се, че е в безопасност и осигурете да има някой при него, ако е възможно.

 

Още за развитието на бебето 

Звуците, наподобяващи думи се леят от устата на бебето ви. Някои дори имат смисъл. С развитието на мозъка му се развиват езиковите умения и логическото мислене.

Окуражавайте интереса му към езика и общуването, като участвате в разговорите, които се опитва да води: слушайте внимателно и реагирайте. Започнете игри за запомняне.

 

Какво се случва с вас: Проблеми с дисциплината 

Тъкмо когато сте установили навиците на спане на бебето и сте се съгласили по въпроса за броя на играчките в леглото и се появява друг евентуален спорен въпрос: дисциплината.

Не забравяйте, че двамата с партньора ви имате различни виждания за отглеждането на деца. Това е хубаво и е важно да оценявате гледната точка на другия. Отстояването на собственото мнението на всеки от вас показва, че и двамата държите да допринесете към този процес. Неговите идеи са също толкова важни колкото и вашите.

Ако имате сериозни противоречия по конкретни методи или правила, най-добре е открито да го заявите вместо да се критикувате или подценявате (или мълчаливо да негодувате). Бъдете конкретни с критиките си и се опитайте да не прибързвате с преценките си. И на двамата трябва да ви е ясно, че е важно да стигнете до консенсус. За да е ефективна дисциплината, трябва да е постоянна.

Може да е полезно да направите малко проучване по въпросите за дисциплината, по които мненията ви се различават, като се поровите в книги за предимствата и недостатъците на определен подход. Вероятно там ще откриете дори повече идеи, за които нямаше да се сетите сами.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

759 преглеждания

Comments are closed.