Бебето ви на 17 седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 18

Тази седмица бебето ви:

Започва да се оглежда

Макар че огледалата са чест елемент в повечето бебешки гимнастики, едва след навършването на четиримесечна възраст бебето ви ще започне да разбира, че се вглежда в човек и ще мине още известно време, докато осъзнае, че гледа себе си. Играта с огледало помага на бебето да опознава окръжаващия го свят и му дава известна представа за съществуването и на други деца като него. 

Повечето бебета обичат времето, прекарано в оглеждане – те обожават бъбренето с малкия човек, скрит там, правейки поразяващото откритие, че ако изплезят език, същото прави и приятелчето от огледалото. А най-учудващото е, че понякога бебето не може да види приятелчето в огледалото! Къде ли е отишло?

Да издава “пррр”-звуци

Издаването на “пррр”-звуци или такива, наподобяващите пръцкане, е също толкова неотменим елемент от развитието му през първата година, колкото е и умението да пълзи – веднъж усъвършенствало се в издаването на такива звуци в продължение на седмици наред, единственото, което ще чувате да излиза от устата му, ще бъдат те. В края на краищата са изключително весели! Стават дори още по-забавни с въвеждането на твърдите храни – пълните си устата с оризова каша, казвате “пррр” и изведнъж косата на мама е покрита с каша. Веселба!

На тази възраст голяма част от напредъка в развитието на бебето е фокусиран върху усъвършенстването на умения, които на по-късен етап през тази година ще са необходими за речта, а издаването на „пррр”- звуци е само една от тези основополагащи стъпки. Да, купонджийско е и е трик, който обикновено предизвиква бурна реакция от страна на възрастните, но научавайки се да издава такива звуци, бебето ви също така укрепва мускулите на лицето си, учи се да контролира различните части на устата, езика и лицето, така че да работят едновременно и да издават звук.

Да изпълнява музика

Чудесен начин да забавлявате бебето си е да му подсигурите собствен комплект перкусии. Сложете го да седне между краката ви и подредете пред него обърнати надолу празни съдове. Като използвате две пръчки – подходящи са клечки за хранене или четки за рисуване, започнете първо да барабаните, така че да извлечете различни звуци от съдовете и за да му покажете как се прави. Ако вече умее да хваща здраво, дайте му едната клечка и му позволете също да опита (бъдете внимателни обаче да не се прободе с импровизираната палка). Също така може да му хареса да шумоли с хартия или пластмаса в такт с ваши рок-изпълнения!


Дървени играчки

Кубчетата винаги ще бъдат предпочитан избор за бебешка играчка, но понастоящем много изследвания и психологически анализи са посветени на разработването на играчките. Използването на цветове, звуци, светлини, материали и форми има своето обяснение. За да изберете най-добрите бебешки играчки, следвайте тези прости стъпки:

  • Проверете за наличието на остри ръбове или груби повърхности, тъй като могат да порежат или наранят бебето.
  • Купувайте нечупливи играчки, които могат да се мият.  
  • Всеки предмет, достатъчно малък, за да се побере в кутийка за 35 милиметрова фотографска лента, може да доведе до задушаването на дете, на възраст под три години. 
  • Бъдете внимателни с играчките, които предизвикват силни шумове, тъй като могат да доведат до увреждане на слуха и по-специално с играчките, които се държат до ухото, като например радиостанции и мобилни телефони-играчки.
  • Купувайте играчки за възрастта, на която в момента е бебето, не за шест месеца по-големи деца.
  • Търсете играчки, които съответстват на етапа от развитието на детето, с неговото последователно преминаване през легнала, седяща и стояща фаза.

Бебешка гимнастика

Малките бебета просто обожават бебешката гимнастика. Закътаността, която предлага гимнастиката, с ограничителите отстрани и грифа с играчки отгоре, създава на бебето усещане за сигурност. Бебетата могат да виждат само на няколко сантиметра пред себе си, така че се нуждаят от  чувството, че са обгърнати, а гимнастиката се справя чудесно с тази задача, като в същото време предлага и достатъчно удовлетворяващи стимули. Бебето ще използва гимнастиката приблизително до навършването на 9-месечна възраст, така че инвестицията в добра такава си струва.       


Играчки за кола, кошарка и количка

Щом бебето започне да се протяга към предметите, то ще се нуждае от добре закрепена и обезопасена висяща играчка, която да му помогне да развива моторните си умения, както и координацията ръце – очи.

Крайъгълните камъни на развитието включват:

  • Към навършването на 5-месечна възраст бебето извръща глава, за да открие човекът, който говори
  • Към навършването на четири месеца търси източника на звука, като извръща глава
  • Развива вокални умения, издавайки набор различни звуци
  • Може да бъде „събеседник”  в „разговор” – първо му говорите вие, след което то ви „отговаря”. 
  • Говорете му и може да се изненадате, като откриете, че на свой ред то започва да ви „отговаря”.
  • Посветете време, в което да пеете и рецитирате стихчета и римушки заедно.
  • Четете с него  – макар че няма да е в състояние да следи сюжета, ще е удоволствие да слуша гласа ви и моделите на речта, ето защо се постарайте да четете изразително и с интонация. 
  • Не издава звуци
  • Не се стряска от силни шумове
  • Не търси с очи източника на звуците

Какво мога да направя, за да насърча развитието на речеви и езикови умения?

Знаците, които подсказват за наличието на проблем в развитието:

Децата са различни и се развиват с различно темпо, така че не се притеснявайте прекомерно от това, че детето ви усвоява нови умения  по-бавно в  сравнение с другите деца около него. Ако обаче се тревожите за развитието му, обсъдете го със здравен специалист, за да получите подкрепа. 

 

Още за развитието на бебето 

Въпреки че плачът все още е най-убедителният начин за комуникиране на бебето ви, то вече развива чувство за хумор. Започва да се смее на приятни изненади, както когато показвате лицето си иззад одеялото или на изскачаща от кутия играчка, стига да не е твърде шумна или стряскаща.

Поощрявайте смеха, кикота и усмивките на бебето си, като правите смешни физиономии и други щуротии, които ви дойдат на ум. Бебетата харесват да чуват различни видове звуци, без да е необходимо специално да купувате играчки или музикални инструменти. Просто цъкайте с език, свирукайте или имитирайте животни – бебетата обожават това!

 

Какво се случва с вас: Къщни задължения 

Когато се стигне дотам, че непрестанният безпорядък вкъщи започва да ви тормози, повтаряйте си това важно изречение: занижете стандартите си. Трудно е да чистите, да перете и да  поддържате подредено така както е било преди идването на бебето, особено след като то започне да лази и да разхвърля играчките си навсякъде.

За да разчистите малко и да се почувствате по-добре, опитайте се да се фокусирате върху конкретни и възможни задачи. Първо се погрижете за най-важното, а след това се тревожете за подреждането на дома ви по начин, който ще направи живота ви по-лесен – например подреждането на пелените и играчките на едно място. Ако е възможно, свържете се с фирма, която се занимава с чистене по домовете, за да слагат в ред цялата къща от време на време. Направете план – заедно с партньора си – как да ограничите безпорядъка до минимум.

Също така помага, ако говорите за това с други родители. Те вероятно ще ви разберат и ще ви дадат полезни съвети.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

2,821 преглеждания

Comments are closed.