Да играем! На девет месеца и две седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Магията на брашното

Вече вероятно сте забелязали, че каквото и да правите, бебето Ви иска да прави същото. Превърнете това подражателство в игра, като му дадете шанс да „сготви” – ще му се понрави да играе като възрастен, както и допира на новите субстанции, които ще му покажете.

Умения, които играта развива: фина моторика

Необходими материали: вестник; сито за брашно или мерителна чашка; малко брашн

Постелете на пода вестници, сложете малка купчинка брашно върху тях и оставете бебето да си забърка само „торта”. Заедно използвайте мерителни лъжички или чашки, за да гребете брашното и да го изсипвате отново – то ще се забавлява да копира движенията Ви. Изсипете малко количество върху ръчичките или крачетата му, така че да опознае усещането от допира на брашното до кожата му. Ще стане малко мръсничко, но сцената ще Ви предостави класическа възможност за запомнящ се фото-момент.

Инструкция за безопасност: не оставяйте бебето без надзор, докато играе с брашното. То може да засегне дишането му, ако вдиша облак брашнен прах или пъхне пълна шепичка в устата си.

2)      Напръскай коремчето

Четенето на книжки за частите на тялото е забавно, но защо да не поиграете на една игра, която учи бебето Ви да идентифицира собствените крачета, ръчички…?

Умения, които играта развива: опознаване частите на тялото

Необходими материали: шише за пръскане с нежна струя или друга играчка за пръскане

Докато бебето Ви е настанено в топлата вана – в микробасейн (кръгло столче за вана), столче от пластмасова пяна или направо във ваната под зоркия Ви надзор – вземете шише или пръскаща играчка и го напълнете с топла вода от ваната. (От съображения за безопасност вземете го предварително със себе си. Никога не оставяйте детето без надзор, за да вземете играчка). Нека бебето Ви види играчката и това как я пълните с вода, така че да не бъде твърде изненадващо за него. Попитайте бебето: „Къде ти е коремчето?”, посочете го с пръст и кажете „Ето го коремчето ти!”. Накрая леко напръскайте коремчето на бебето с думите „Пръскам с вода коремчето ти!” Повторете с ръцете, краката, гърба, рамената и другите части на тялото (не пръскайте твърде близо до лицето на бебето обаче – целете се от вратлето надолу).

Ако бебето Ви хареса елемента на изненадата тук, пропуснете елемента на въпроси и отговори и просто пръскайте всяка част от тялото му с думите „Пръскам крачетата ти!”, „Пръскам лакътчето ти” и така нататък, като променяте реда, така че Вашата смееща се мишена да не може да предугади коя част от тялото ще е атакувана следваща.

 

Виж игри за предходната седмица

Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

792 преглеждания

Comments are closed.