Да играем! На два месеца и две седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Източници на шум

Бебетата се раждат с добре развит инстинкт да „се сепват” в отговор на силни шумове. С течение на времето този инстинкт прераства в любов към изненадващите шумове, особено хрущящите, пискащи или дрънкащи звуци. Чуването на звук и виждането на причинителя му впоследствие помага на бебето Ви да осмисли друг тип връзки.

Умения, които играта развива: слушане, усещане за причинно-следствената връзка

Необходими материали: предмети, които произвеждат шум при смачкване, като например восъчна хартия или целофан; играчка, която изписуква или издава някакъв звук.

Съберете множество предмети, които издават звуци, като парче крепирана опаковъчна хартия, гумена пискаща играчка или торбичка от целофан. Седнете или легнете до бебето и му демонстрирайте всеки от звуците, като променяте реда, така че винаги да е изненадващ за него. След това поставете източника на шума в ръчичката му и му помогнете самичко да произведе звук. Повтаряйте това упражнение през идните месеци, като наблюдавате дали гледа ръчичките си или пък осъзнава, че то предизвиква звука.

2)      Нагоре-надолу

Бебето Ви вероятно няма да се научи в идните няколко месеца да сяда, но с укрепването на гръбчето и вратлето, то вече е готово да практикува. (Както навярно сте забелязали, то е нетърпеливо да вижда света от една по-изправена перспектива).

Умения, които играта развива: координация на общата моторика

Необходими материали: няма

Сложете бебето да легне по гръб, леко подпряно върху възглавничка. Седнете с лице към него и хванете здраво ръчичките му. Леко го изтеглете до седнало положение, като оставите главичката да следва раменцата и се насладете на изражението му при откриването на тази нова перспектива към света. Нежно го върнете назад и повторете дотогава, докато то се забавлява. С привикването на бебето с играта, можете да го задържате за по-дълго в седнало положение и да изпеете припева на „Греби, греби, греби с лодката си по бързея на веселата река, животът е мечта”[1] или  „Много обичам морето” („Аз ще направя с лодка хубава морска разходка. Много обичам морето, синьо е като небето.[2]), като поред придърпвате ту едната, ту другата му ръчичка в имитация на гребане преди да го отпуснете обратно върху възглавничката.

 


[1] Опит за художествен превод на http://vbox7.com/play:bfd36e33&al=2&vid=7262792

[2] http://vbox7.com/play:d44565ae&start=33&r=emb  Друг вариант е да се използват: „Рачо капитана” – http://www.vbox7.com/play:b20a6cf6 или „Капитан” (http://www.youtube.com/watch?v=9UZ4trtitUw&feature=player_embedded) , но при тях отсъства думата „гребане”, която е елемент в играта.

 Може също така родителят да измисли мелодия за стихчето: Гледай, гледай все напред с мощния далекоглед!/Хайде с нас и ти, смел моряк бъди!/И с греблата ще гребем, ала няма да се спрем./Хайде с нас и ти, смел моряк бъди! (б. прев.)

 

Виж игри за предходната седмица

Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

700 преглеждания

Comments are closed.