Да играем! Четвърта седмица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Развален телефон с картонена ролка

Много преди самото бебе да може да комуникира значително, то развива слуха си за речта. Всеки път, когато му говорите, Вие подхранвате порива му за изразяване с думи. Перфектното време за бъбрене е, когато то е върху плота за повиване – тогава няма друг избор, освен да се наслади на представлението, а в същото време лицето Ви е близо до неговото. Играта на развален телефон,за която използвате картонена ролка, ще задържи вниманието му и заедно с това ще му осигури удобно фокусно разстояние.

Умения, които играта развива: слушане

Необходими материали: картонена ролка от кухненски кърпи или тоалетна хартия

При следващата смяна на пелените вземете със себе си картонената ролка. Обявете “Ще ти кажа една тайна”, поставете единия край на ролката до ухото на бебето и прошепнете нещо кратко и просто. „Обичам те” винаги е добро за начало. Преместете ролката на другото ухо и добавете още една „тайна”. Самото откриване на факта, че може да чува самостоятелно с всяко от ушетата си ще го омайва многократно по време на смяната на пелени.

2)      Обичайни аромати

Новородените са известни с изключително чувствителните си нослета – проучвания са показали, че бебетата могат да познаят аромата на кърмата от собствената си майка през първата седмица от живота си. За да изпробвате острото обоняние на бебето си, опитайте се да си устроите домашно дефиле на ароматите.

Умения, които играта развива: обоняние

Необходими материали: бурканчета с канела, индийско орехче или ванилия; парфюми или суха есенция; зрял банан; резен портокал или лимон

Седнете с бебето в скута си (използвайте одеялце, за да го загърнете, ако много се извива), като сте наредили на маса или столче пред себе си бурканчетата с различните ароматни съставки. Поднасяйте всяко от тях под носа му, следейки изражението му. То може да отвори широко очи, да изглежда стреснато или дори да се усмихне. В случая с цитрусовия аромат (миризма, която бебетата като правило не харесват), може да се намръщи или извърне. Изпробвайте това упражнение през няколко седмици и ще видите как се променят реакциите му.

 

Виж игри за предходната седмица

Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

832 преглеждания

Comments are closed.