Нека всеки ден е денят на Земята

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Научете детето си как да се грижи за планетата. Има няколко неща, които може да направите и с които да научите детето си още докато е малко, че е важно да мислим не само за себе си, но и за нашата земя.


Да учим децата ни да уважават планетата не трябва да е веднъж в годината. Ако им показваме от малки как да се грижим добре за природата, ще помогнем не само на околната среда и Земята, която ще бъде по-добро място за нашите деца, но и на малчуганите, които ще израснат осъзнати и информирани.


Рециклирайте

Да, може би това е най-очевидното, но в действителност, много хора не го правят. Макар все още в България да няма навсякъде кофи за разделни отпадъци, ние можем да ги събираме отделно и да ходим до най-близките такива. А най-добре да се обадим в общината и да съобщим за проблема. Има специални места, където може да оставяте вестници за рециклиране. рециклирането не е толкова трудно, колкото изглежда и отнема малко време. Въпрос на навик е.


Пазарувайте умно

Докато пазарувате, може да привлечете вниманието на децата си с това как изглеждат нещата, които са рециклирани и какъв е знакът за това.


Практикувайте това, което изповядвате

Един от най-добрите начини да накарате детето ви да уважава природата е като му давате добър пример, който ревностно да подражава, а именно: не изхвърляйте неща, които могат да бъдат рециклирани, включвайте се в инициативи за околната среда, посадете дръвче, заедно с детето си, гасете лампите, когато не сте в стаята, спирайте чешмата, докато си търкате зъбите и най-важното, говорете и обяснявайте на детето си как всички тези ваши действия влияят на планетата.


Дарявайте ненужни дрехи и играчки

Може заедно с детето си да отворите гардероба и да видите какво все още ви е нужно и какво не. След това, отидете в близката църква или в някои дом и дарете нещата.


Шофирайте разумно

Въглеродният диоксид е първоначалната причина за глобалното затопляне. Затова трябва да бъдем осъзнати, когато шофираме. Избягвайте да шофирате, когато сте сами в колата, а когато сте с детето, може да карате колело заедно или просто да се разходите и да повървите пеша.


Платнена торба, вместо найлон

Като ходите на пазар, взимайте си пазарска чанта, а не от найлоновите торбички, които ги дават. Така е много по-добре, а и детето ви ще свикне винаги да от малко да не използва найлонови торбички.


Компост

Органичната тор или компоста е чудесна практика и не е нещо не постижимо, дори и в града. Вземете си кошче за органични отпадъци, изхлърляйте всякакви обелки и изрезки там и скоро ще си имате чудесен тор за цветята.


Направете си градина

Ако имате възможност да си направите градина – действайте. Децата обичат да виждат как нещата в природата се случват и как растенията растат. Ако пък живеете в апартамент и нямате възможност да си направите градина, посадете си най-различни растения на балкона.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,443 преглеждания

Comments are closed.