Как да се справите със стреса

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Кой има време да почива, разкъсван между работата и личните ангажименти? Като добавите и бременността, дори да очаквате бебето с трепет, може да последва стрес. Понякога имате толкова много за вършене, че часовете в едно денонощие не ви стигат!

Успокойте се, че умората, която вероятно ви тормози през първото тримесечие, скоро ще отмине, отстъпвайки място на чувство, което някои жени описват като прилив на енергия, която дори може да граничи с маниакалност.

Междувременно, усвоявайки някои принципи за справяне със стреса, може да направите протичането на бременността си по-лека (и здравословна).

Освобождаването на напрежението може да бъде постигнато по много начини. За някои жени упражненията за дишане и релаксиране на мускулите помагат. За други, техниките за визуализация могат да осигурят успокояващо облекчение.

Може да разполагате с време да изпробвате различни техники за медитация или да откриете, че дори само слушането на любима музика помага. За други, стресът може да бъде преодолян чрез ангажирането с по-интензивна физическа дейност, затова пробвайте джогинг или тренировка във фитнеса. Откриете ли веднъж какво приляга най-добре на вашия специфичен начин на живот и желания, опитайте се да му отделите нужното време, дори това да са само 10 минути на ден.

Посветете си време

Не чакайте да стане прекалено късно, когато вашето тяло започне да ви изпраща тревожни сигнали за влошаване на здравето (главоболие, постоянни настинки или по-сериозни заболявания). По-добре е предварително да осъзнаете важността да забавите темпото и да се храните правилно.

Релаксирайте по следния начин:

Вземете си вана

Накисването в топла вана може да „отмие” повечето ви притеснения. Възползвайте се от любимите си продукти за вана и отпивайте от чаша с билков чай, докато мехурчетата гъделичкат кожата ви. Ако използвате етерични масла, убедете се първо, че са безвредни за бременни жени.

Не забравяйте да не поддържате водата прекалено гореща, тъй като тя може да навреди на бебето.

Излезте навън

Само едно излизане веднъж седмично (или дори веднъж на две седмици) може да направи чудеса за разчупване на рутината и освобождаване на стреса. Вечеря в ресторант с вашия партньор или добър приятел, ходене на кино или дори разходка в парка по време на обедната почивка са от полза. Ако вече имате други деца, възползвайте се от услугите на детегледачка (роднините или приятелите също могат да помогнат) и излезте някоя вечер.

Пътувайте 

Излизането навън не означава задължително дупка в бюджета. Дори един уикенд на друго място със спане в хотел или къща за гости може да е от значение. Ако пък имате други деца, организирайте гостуването им някъде далеч от вас и пренаредете дома си – само за една вечер. Понякога една промяната е също толкова добра, колкото ваканция навън.

Насладете се на масаж

Отделете време за редовен масаж всеки месец (или дори по-често, ако може да си го позволите). Информирайте професионалиста, че сте бременна – може да е нужно да промени част от масажните движения.

Бъдете активни

Вероятно имате любим спорт и независимо дали става дума за голф, плуване, йога, пилатес или бързо ходене, той може да ви помогне да се освободите от напрежението. Внимавайте със спазването на основните правила за безопасност при бременност и не се преуморявайте. Прегряването може да бъде опасно за развитието на вашето бебе.

Вижте всичко по темата тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,014 преглеждания

Comments are closed.