Вегетарианство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Планирането или протичането на бременността не означава, че трябва да се откажете от вегетарианския си начин на живот, но все пак изисква по-внимателно следене на вашата консумация. Ако съдържа изобилие от протеин, желязо, витамин B12 и калций, диетата ви може да задоволи нуждите както на вас, така и на вашето бебе.

Здравословно вегетарианско хранене

Ядките, яйцата, семената и бобовите култури са добър източник на протеин. По време на бременността трябва да ги включвате в менюто си 1-2 пъти на ден. Въпреки че тези храни съдържат и желязо, вашето тяло не го абсорбира толкова лесно, колкото ако си го набавите с месото. Затова вегетарианците трябва да приемат други храни, богати на желязо, като листните зеленчуци, житните растения, богати на желязо или пълнозърнест хляб. Поискайте от доктора си да ви направи тест за нивата на желязото в кръвта ви и потърсете съвет, ако имате нужда от добавки.

Храни, богати на витамин C, като ягоди, малини, боровинки, портокали, пъпеши, киви, манго, червени чушки, домати, броколи, карфиол и брюкселско зеле, ще позволят на вашето тяло да приема повече желязо. Комбинираното приемане на тези два типа храни на всяко ядене ще гарантира, че вашето тяло взима най-доброто от храната, която му осигурявате.

Калцият, който може да намерите в млечните продукти, е важен за развитието на бебето и вашата собствена костна структура след раждане. По време на бременността то се нуждае от много калций за изграждане на костите. Ако вашият хранителен режим не съдържа достатъчно калций, бебето все пак ще поеме количеството, от което се нуждае, но ще ви лиши от калция във вашите кости. Обогатеното с калций соево мляко или добавките с калций са здравословна алтернатива на млечните продукти.

Тъй като витамин В12 се съдържа само в храните с животински произход, дългогодишните вегетарианци и вегани могат да страдат от липсата му в организма си. Този витамин е важен за изграждането на кръвните клетки и правилното функциониране на нервната система, както и за нормалното умствено развитие на бебето. Ако сте вегетарианци или вегани и планирате да забременявате, взимането на витамин B12 като добавка може да помогне за трупането на запаси в тялото ви. Докато за доброто здраве на вашето тяло е нужно малко количество витамин B12, то бременността и кърменето могат бързо да ги стопят. Бебета, които са кърмени от майки-вегани, са особено изложени на риск от недостиг на витамин В12, който може да се отрази на нормалното неврологично развитие.

Вижте всичко по темата тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

928 преглеждания

Comments are closed.