Движения на бебето–

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ранните симптоми на бременност съчетават щастливи преживявания с ужасно сутрешно гадене. Движенията на бебето е едно от онези специални моменти, които карат много жени да стигнат да вдъхновяващото прозрение, че всъщност животът им е на път да се промени.

Какво представляват тези движения?

Обикновено те се усещат между 16-тата и 20-тата седмица. Редовните потрепвания, които наподобяват пърхане на крила, се появяват ниско долу в корема и приятно напомнят за невероятните промени, през които минава вашето тяло с развитието на бебето.

Активността му може да ви напомня на газообразуване или разстроен стомах, но то наистина се движи. Наблюдава се за първи път около 16-тата седмица, но се задълбочава към 18–20 седмица. Може би ще ви по-лесно да почувствате движенията, когато сте в легнало положение. След няколко седмици и вашият партньор ще може да ги усети.

Споделете щастливата новина с вашия акушер-гинеколог на следващото си посещение – това си е повод за радост. Ако все още не сте усетили движенията на бебето, не се притеснявайте – при някои жени това се случва по-късно или по-рядко. Ако изпитвате някакви притеснения, потърсете лекарска консултация.

Активност на бебето

Вашето бебе се движи с различна интензивност. Тя се променя от леко трепване, което понякога се описва като чувство на пърхащи пеперуди в корема в началото на бременността, до енергични движения и дори болезнени удари и натиск с нарастването на плода.

Жените често задават въпроса колко често трябва да рита бебето. Те искат да знаят дали има място за притеснение, ако бебето се движи прекалено много или прекалено малко. Трудно е да се отговори на тези въпроси, защото всяка бъдеща майка притежава различно усещане. Движението на всяко дете, което носите в утробата си, може да бъде различно. Обикновено е по-успокоително, ако бебето се движи по-често. Но не е необичайно то да стои кротко, когато не проявява толкова голяма активност.

Ако сте в движение, може да не забележите движението на бебето, тъй като сте били прекалено заети. Когато легнете настрани, обърнете внимание дали бебето се движи или е в покой. Много жени споделят, че бебето им е по-активно през нощта, когато ги държи будни и им пречи да заспят.

Ако бебето ви е кротко и не е толкова дейно, колкото ви се струва да е нормално или колкото сте очаквали, консултирайте се с вашия лекар. Винаги може да го посетите, за да чуете сърдечния ритъм на плода. В повечето случаи няма място за притеснения.

Отброяване на движенията

Към края на бременността може да бъдете помолени да водите статистика за честотата на движения на бебето. Този тест се прави вкъщи и има за цел да провери доброто физическо състояния на зародиша. Вашият лекар може да ви насочи да използвате един от двата широко разпространени метода. Първият е да преброите колко движения прави бебето на час. Другият е да проследите за колко време бебето рита 10 пъти. Обикновено може сами да прецените кога искате да направите теста. След ядене е подходящ момент, тъй като тогава бебето е по-активно.

Движенията на бебето причиняват болка под гръдния кош

Някои бъдещи майки имат оплаквания от болка под ребрата и в долната част на корема, когато бебето им се движи. Този тип болка не е необичаен проблем, но може да причини дискомфорт и притеснение. Движенията на бебето са нараснали и вероятно ги усещате ежедневно, като те стават все по-силни. В същото време матката ви се уголемява и упражнява по-голям натиск върху всичките ви вътрешни органи, особено върху тънкото черво, пикочния мехур и ректума.

Ако натискът наистина е болезнен, не го пренебрегвайте. Нужно е да обсъдите проблема с вашия лекар. В повечето случаи не става дума за нищо сериозно.

Вижте всичко по темата тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

21,382 преглеждания

Comments are closed.