Седмица 37

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 38

Вашето бебе

Бебето е 48.6 см. и тежи 2.8 кг. Вече е цялото пухкаво от натрупаните мазнини и въпреки че все още има гънки около главата, краката и ръцете, коремчето му е гладко изпънато.

Пропорцията на мастна тъкан се е променила драстично. От 30 гр. през 30-тата седмица до цели 430 гр. до момента на раждането. Сега мазнините съставляват цели 16% от цялото му тегло. Знаците, чрез които акушерите преценяват дали детето се е родило „навреме”, са малките гънки „гръдна тъкан” под зърната (и при момчетата, и момичетата), както и това, че ноктите на ръцете са достигнали върховете на пръстчетата и така бебето изглежда сякаш с маникюр.

Ланугото, или малките косъмчета, покриващи тялото на бебето, са изчезнали по това време, но е останал все още верниксът – слузестото, кремоподобно, гъсто вещество върху кожата.

Тестисите при момчетата сега са слезли от слабините към скротума. Плацентата покрива 1/3 от вътрешната повърхност на матката и изпомпва около 12 литра кръв на час!

Вие

Честито! Вече достигнахте термина си. Само че… едва 5% от бебетата пристигат точно на време. Ако бебето се роди сега, не би трябвало да има усложнения от какъвто и да било характер, тъй като всички системи са развити – кръвообращението, сетивата, мускулите. Единствено белите дробове могат да се нуждаят от допълнителна помощ, ако не са успели да се доразвият докрай. Дори да не са, няма място за паника – в болницата ще се погрижат за това детето ви да е в перфектно състояние.

Сега лекарят ви може да направи преглед на тазовата област, за да прецени състоянието и прогреса на бременността. Той ще провери дали има изтичане на амниотична течност, ще прегледа и шийката на матката. По време на раждането шийката изтънява и се смекчава. Преди това тя е плътна и неотпусната. Разкритието на шийката на матката се измерва в сантиметри и имаме пълно разкритие при 10 см.

Още по темата:

Храна за успешно раждане

Въпроси към акушер-гинеколога по време на третото тримесечие

Вие и вашето бебе след раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

998 преглеждания

Comments are closed.