Седмица 9

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 10

Вашето бебе

То е вече почти напълно развито, с дължина 2.2 – 3 см. и тежи около 2 грама. Бебето започва да прави първите си движения с това миниатюрно тяло, но вие все още няма как да ги почувствате. Клепачите са все още срастнати и няма да се отворят до 27-та седмица. Китките са развити, глезените са се образували вече, а пръстчетата на ръцете и краката се виждат ясно. Ръцете са се издължили и се свиват в лактите. В края на тази седмица вътрешното развитие на ушите ще е приключило.

Бебенцето вече прилича на завършено човешко същество, въпреки че е изключително мъничко. Все още не може да се определи полът чрез ултразвук, тъй като гениталиите тепърва са започнали да се оформят.

Вие

Вече сте яхнали влакчето на емоциите и се носите на него с пълна скорост, като в един ден сте тъжни, а в друг – скачате от радост. Тази рязка смяна на емоциите може и да е смущаваща за някои жени, които обичат да се контролират, но е напълно нормална поради врящия котел от хормони, в който сте се превърнали. Е, имате време да свиквате – това продължава до края на бременността.

Кожата ви ще се нуждае от известна помощ през 9-те месеца на очакване. Ще се изсуши, вероятно ще ви сърби, тъй като тялото започва да губи от естествените си мазнини. Сега е моментът да преминете към наистина овлажняващ душ гел и нежен овлажнител за тяло. Някои жени имат проблем с акнето дори и да не са имали подобни притеснения преди това, а при други се наблюдава подобрение на състоянието на кожата по време на бременността. Разбира се, всеки случай е индивидуален.


Наддаване на тегло по време на бременността

 

  • Наддаването на тегло при вас е начин да се наблюдава процеса на развиване на бебето. Дори да е съвсем малко, тялото ви все пак расте. Добра идея е да записвате как се променя тялото ви в специален календар.
  • Много източници и книги за бременността дават информация за „препоръчителното” тегло или средното ниво на наддаване. Обикновено ви съобщават за 2-3 кг. в първите 20 седмици, а след това по половин килограм за всяка седмица преди раждането, достигайки 12-14 кг. общо. И докато за някои жени може да е вярно, обикновено това далеч не важи за всички случаи.
  • Повечето жени натрупват по-голямата част от допълнителните си килограми през първите 20 седмици. Други качват само няколко през 12-та до 16-та седмица и едва след това започват изведнъж да наддават от средата на бременността до 32-та седмица като забавят темпото през следващите 4 до 6 седмици и накрая даже олекват с 1-2 кг. преди раждането. С една дума, цялото допълнително тегло на жена, носеща едно бебе (не близнаци) в утробата си, може да варира от 8 до 20 кг.
  • Ако боледувате доста през първите месеци на бременността, може не само да не наддавате за известно време, но дори и да отслабнете. Обикновено след като чувството за гадене и повръщането престанат, апетитът се завръща и за няколко седмици се наблюдава бързо нарастване, тъй като тялото наваксва. Но ако повръщането достигне до степен на сериозно дехидратиране, трябва незабавно да се обърнете към лекуващия си лекар за предписване на медикаменти или лечение чрез венозно преливане за тежките случаи.
  • Повечето жени, носещи в утробата си близнаци или тризнаци, ще наддадат повече, но не непременно два или три пъти над обичайното си тегло. За много от майките с повече бебета допълнителното тегло не е по-различно от това на майките с едно бебе. Ориентировъчно за близнаци допълнителните килограми са 15 до 20 кг. (или повече), а за тризнаци – 20-25 кг. (или повече). Все пак имайте предвид, че тризнаците и четиризнаците се раждат често преждевременно (понякога преди 37-та седмица), така че и теглото ви като цяло ще бъде нарастнало по-рано и по-бързо.

Още по темата:

Съвети, които ще ви помогнат да се насладите на бременността

10 ползи от упражненията по време на бременност

Последователността на раждане на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

682 преглеждания

Comments are closed.