• No categories

Боза като едно време

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

boza ot harmonica

Помните ли времето, когато бяхме деца, тичахме из квартала, ядяхме филии, грижливо намазани от мама или баба и пиехме боза, след което се облизвахме, за да изтрием с език сладките следи от любимото питие? Сякаш всичко свързано с онова време изглежда по-хубаво, по-вкусно, по-истинско. Днес най-често храната е пълна с какви ли не консерванти и подсладители, а произходът й е неизвестен.

Ако погледнем етикета на бозата по рафтовете в магазина, сега само ни побиват тръпки, оставяме я обратно и решаваме, че може би не ни се пие чак толкова…

Но не всяка боза е такава! Знаем, че го чувате често за купища продукти, но ние ще ви помогнем да разберете, че не сме голословни.

За нас здравословния начин на живот и хранене е на първо място, ето защо се заехме със задачата да открием правилните продукти, партньори, градуси и пропорции, докато получим това, което искахме – една боза със стойностно съдържание и прекрасен вкус. Отне ни повече от година, но си заслужаваше, защото сега смело можем да заявим, че, ако ви се допие боза, може да намерите такава, която е:

  • Направена от пълнозърнеста био ръж, при това с известен произход – 200 декарова био ферма до Казанлък.
  • Съдържа захар, а не подсладители. Захарта е тръстикова и произходът й отново е известен – поръчахме я от Бразилия и разбира се е био.

„Вкисването” е качество на храната, на което някога се възмущавахме, защото ни се налагаше да изхвърляме продукти, но в наше време е прекрасно, ако нещо от това, което сме купили успее да се вкисне, защото е ясно, че е истинско.

В този ред на мисли ви предлагаме боза, която има качеството да се вкисва за няколко дни, като предвид ферментационни процес, които започва да тече в нея още с приготвянето й, всеки ден променя вкуса си, като става все по-резлива.

Ние може да нямаме все още традиция в правенето на боза, но затова пък се доверихме на традиционната българска рецепта и варим бозата, така като се е варила винаги. Хората, които я опитаха, споделиха, че е много вкусна, а възрастните заявиха, че това е вкусът, който познават от едно време.

Бозата се приготвя в Радомир – столицата на бозата и единственият град в света с паметник на бозаджията. Преди да започнем, направихме пълни лабораторни анализи на суровините, за да сме сигурни, че няма случайно попаднали пестициди или ГМО в тях. Пробите излязоха абсолютно чисти (направихме ги във Fytolab).

Бозата е 100% сертифициран био продукт от Балкан Биосерт. Предлага се, както в стъклени, така и в пластмасови бутилки в различни размери: малки (330 мл.), средни (500 мл.) и големи (1л.).  Стъклените бутилки са от 750 мл. Препоръчваме ви да си купувате стъклените, ако след това ги изхвърляте за рециклиране.

http://harmonica.bg/

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

5,920 преглеждания

Comments are closed.