• No categories

Карамфилът

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

karamfil

Продължаваме нашата поредица, посветена на неустоимите за всички ни коледни аромати. Днес е ред на карамфила.

Тази неповторима подправка всъщност представлява сушените цветни пъпки на особено азиатско дърво. Произхожда най-вече от Индонезия, като много разпространена е на островите Банда (това земно кътче неслучайно е наричано „островите на подправките”). Друга родина на дървото е и Мадагаскар. Много е популярно и в Зинзибар, Индия и Шри Ланка. Има големи овални листа и пурпурни цветове. Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени и тогава са готови за бране. Затова именно такива на цвят са малките цветни пъпчици, които ние познаваме.

Карамфилът е и много полезен, както повечето подправки, чиито лечебни действия често се пренебрегват. Употребата му се среща както във фармацията, така и в народната медицина, особено в тази на някои азиатски страни. Интересно е, че той съдържа веществото еугенол (локален анестетик и антиоксидант), който има пртивовъзпалително действие. Той намалява болките в ставите и редуцира отоците до 30%. Това растение може да намали болките не само в ставите, но и в други части на тялото, като е подходящо за профилактика. Не е случайно, че маслото от карамфил е често срещана съставка в много обезболяващи.

Подправката има и други полезни действия. Регулира нивата на желязо в организма и забавя отделянето на свободни радикали. Използва се също като лекарствено средство, което увеличава солната киселина в стомаха и укрепва перисталтиката.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,380 преглеждания

Comments are closed.