Научни опити за деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Експериментите, изпълнени заедно, ви дават възможност да прекарате времето си, забвлявайки се и научавайки много нови неща. Предлагаме ви различни опити, които не изискват специални условия и подготовка, бързи и лесни са, но чрез тях дори вие самите може да си припомните нещо позабравено.

Експеримент „Абсорбация”

Ще ви е нужно:

Хартиено тиксо

Стъклен буркан

Вода

Хартиени листове

Маркер

Изрежете парче тиксо и го залепете на буркана по дължина. Напълнете буркана с вода. Отбележете с маркер нивото на водата върху лентата тиксо.  Вземете един хартиен лист. Сгънете го 4 пъти, докато получите малко квадратче. Потопете го в буркана и подръжте малко. След като го извадите, отново отбележете с маркер нивото на водата – тя е намаляла. Долейте вода до първоначалното положение. Вземете няколко листа хартия и отново ги сгънете по същия начин. Потопете ги и след това отбележете новото ниво на водата. Тя е намаляла повече от първия път. Защо? Колкото повече са листовете, толкова повече вода абсорбират, въпреки че на външен вид сгънатите листове изглеждат еднакви. Колкото по-дебела е хартията, толкова повече вода ще абсорбира тя.

Експеримент „Медуза”

Ще ви е нужно:

Две чаши

Студена вода

Ледени кубчета

Мазнина

Напълнете двете чашки със студената вода и добавете няколко ледени кубчета. Сложете капка мазнина в едната чаша и „пъхнете” пръст под нея, така че той да е покрит от кръгчето мазнина. Сега сложете друг пръст в другата чаша, в която не сте сложили мазнина. Дръжте пръстите си в студената вода. Кой ще издържи по-дълго? Този, който е незащитен от слоя мазнина, ще искате да извадите по-бързо. Това е така, защото мазнината предпазва от студа и задържа температурата по-дълго време. Не е случайно, че тюлените, например, имат дебел слой мазнина под кожата си – тя им помага да оцеляват.

Експеримент „Гъсеница”

Ще ви е нужно:

Голяма пластмасова кутия с капак

Молив

Гъсеница

Листа от дърво

С помощта на молива пробийте няколко дупчици на капака на кутийката. Поставете в нея няколко клончета. Набавете си отвън и гъсеница, която е застанала върху някое листо. Поставете я в кутията. Сложете в нея още от същия вид листа. Поставете отгоре капака на кутията и нека тя постои на топло известно време. Но не я оставяйте на директна слънчева светлина. Проверявайте гъсеницата си всеки ден и когато е необходимо, слагайте още пресни листа от същия вид. След няколко седмици гъсеницата би трябвало да изгради малка кафява твърда обвивчица. След като това се случи, проверявайте кутията по-често, защото гъсеницата трябва да се превърне в пеперуда. Пуснете пеперудата навън.

Експеримент „Цветове, разтворени във вода”

Ще ви е нужно:

Вода

Голям съд

Попивателна хартия

Цветни боички

Напълнете съда с вода. Нарисувайте в долния край на попивателната хартия кръгчета или други фигурки с боичките. Потопете хартията в съда с вода, но нека водата не се докосва до нарисуваните фигурки. Подръжте малко и извадете. Поставете лиса на маса. Наблюдавайте как попилата вода се придвижва по листа и вижте какво ще стане, когато достигне до кръгчетата и как боята ще се разтвори във водата.

Експеримент „Цветна лава лампа”

Ще ви е нужно:

Вода

Растително олио

Хранителни бои

Чисто шише със запушалка

Напълнете 3/4 от бутилката с мазнината.  Напълнете останалата част от бутилката с вода, оцветена с хранителна боя. Затворете здраво капака на шишето. Разклатета добре и се насладете на разливащия се цвят и интересните мехурчета и формички.

Експеримент „Шарени цветя”

Ще ви е нужно:

Вода

Ножици

Хранителни бои

Пластмасова чашка

Цветенце или малко букетче

Напълнете пластмасовата чашка с вода. Капнете няколко капки хранителна боя във водата. Изрежете част от стеблото на цветето и го потпете във водата. След 6-12 часа боята ще започне да прониква в стеблото на цветето, да се изкачва по него и то ще промени цвета си.

Експеримент „Химични реакции”

Ще ви е нужно:

5 малки бурканчета с капачета

Жица или тел

Вода

Преварена вода

Сол

Сода бикарбонат

Боя

Сложете по парче тел във всяко от бурканчетата. Номерирайте ги – от 1 до 5. Налейте вода в буркан 1 и го затворете с капака. В буркан 2 налейте преварена вода и отново го захлупете. Буркан 3 оставете отворен и изложен на въздействието на въздуха (той съдържа вода). Разтворете във вода малко сол и изсипете сместа в буркан 4. В буркан 5 сложете щипка сода бикарбонат и също го захлупете. Оставете така бурканите за един ден. След това направете наблюденията си – ще се образува ръжда.

Първият буркан, в който ще се образува ръжда, е буркан 4 – заради добавената сол.

Бурканчета 1 и 3 ще образуват ръжда по-бавно.

Бурканчета 2 и 5 само лекичко ще започнат да образуват ръжда (процесът може и въобще да не започне).

Експеримент „Сламка”

Ще ви е нужно:

Сламка

Две чаши за вода

Вода

Напълнете едната чаша с вода до половината. Поставете сламката и засмучете малко количество вода. Задръжте всмукнатото, поставяйки пръста си на върха на сламката. Поставете сламката в празната чаша и отместете пръста си. Всмукнатата вода ще се излее от сламката. Защо? Когато всмуквате през сламка, вие всъщност не придърпвате течност, а изпразвате сламката от въздух. Така налягането вътре в сламката става по-ниско от налягането извън нея. Затова водата се задържа.

Експеримент „Миризми”

Ще ви е нужно:

Лента за закриване на очи

По една дреха от всеки член на семейството

Завържете лентата на очите. Приближете една от дрехите до нослето на детето си. То би трябвало да познае коя дреха на кого принадлежи. Защо? Всеки от нас или своя уникална миризма – заради феромоните, които тялото ни произвежда.

Експеримент „Статично електричество”

Ще ви е нужно:

Тъмна стая

Електрическа крушка

Гребен

Отидете в тъмна стая. Срешете косата си с гребена – прекарайте го през нея поне 20 пъти. Доближете гребена до крушката и наблюдавайте как ще светне от образуваното електричество. Защо? Съприкосновението на гребена към косата ви образува електрони. Те се пренасят от тялото ви към гребена. Така тялото ви става положително заредено, защото отдава електрони, а гребенът – отрицателно, защото приема. Докосването с крушката създава малка доза светлинна енергия.

Експеримент „Слънчева светлина”

Ще ви е нужно:

Две пластмасови чаши

Чешмяна вода

Тоник

Маркер

Черен цвят хартия

Напълнете едната чаша с тоник, а другата с чешмяна вода. Поставете ги на директна слънчева светлина. Изчакайте малко. Поставете зад тях черната хартия. Тя ще привлече слънчевата светлина. Вече може да наблюдавате разликите в цвета на двете течности. Тази, пълна с тоник, би трябвало да има син оттенък на повърхността, който се дължи на специална съставка в тоника. Слънчевата светлина се отразява и ни позволява да забележим това.

Експеримент „Мравки”

Ще ви е нужно:

Мравки

Парче ябълка

Край дома ви със сигурност има мравки, отидете до тях. Когато видите една, поставете пред нея парче ябълка. Оставете го така 1 час. След като той изтече, върнете се при парчето ябълка и вижте колко много мравки са го наобиколили. Защо? Мравките са най-колективно-работещите насекоми. Срещнат ли храна, задължително ще предупредят и другите мравки. Оставят следи със специална течност, по които намират мравуняка си обратно и занасят в него намереното.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

36,997 преглеждания

Comments are closed.