Здравно неосигурените ще плащат 15 години назад, за да върнат правата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

655-402-bolnica-lekari-zdrave

За да ползват медицинска помощ, пациентите ще трябва да платят всички вноски от 2000 година насам. Предложението беше одобрено на днешното правителствено заседание и предстои да влезе в пленарна зала.

Неосигурените ще имат 6 месеца, за да платят здравните си вноски по сегашния ред. Ако не се възползват от гратисния период, трябва да се издължат не за 3, а за 15 години назад.

„Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква един месец лечение в болница – лечение за около 50 000, 100 000 или 200 000 лева – вие няма как да възстановите правата си с 500 лева за последните три години. Ще бъдете така добър да заплатите всичко, което дължите от началото на здравноосигурителния модел, както го правят повечето от нас”, заяви здравният министър Петър Москов.

Пациентските организации обаче не виждат как това може да стане, защото реформата била в разрез с Конституцията.

„Здравните вноски са периодични плащания, които по закон имат погасителна давност до 3 години. Законите не позволяват с обратна сила да се въведе задължение за плащане, което вече е било погасено”, обясни Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

За хората, които нямат право на безплатна медицинска помощ връщането в системата изглежда мисия невъзможна. А когато неосигурен пациент потърси лекарска помощ, болниците ще трябва в тридневен срок да подадат сигнал за него в данъчните.

Източник: Нова ТВ

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

Етикети:

2,425 преглеждания

Comments are closed.