Дебатът „за” и „против” ваксините става все по-разгорещен

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

изтеглен файл

Дебатът „за” и „против” ваксините става все по-актуален на фона на модерната западна фиксация за био, еко и органик живот близо до природата.

„Родителите трябва да знаят какво се инжектира в децата им. Без каквото и да е съмнения в мен, вярвам, че ваксините причиниха аутизма на Иван”, обяснява актрисата Джени Маккарти.

Преди повече от десетилетие актрисата оглави движението срещу ваксините, което се разраства и включва подкрепа в либерални и добре образовани групи въпреки научните доказателства, които отново и отново показват, че няма връзка между аутизъм и ваксините.

В Калифорния ново проучване показва ниски нива на ваксиниране в Сан Франциско и Община Марин – все богати райони.

В Лос Анджелис баровски квартали имат ниво на имунизации като тези в Южен Судан.
„Ваксините съдържат токсични материали”, казва Райна Сивкова от Чикаго. Тя и съпругът ѝ са притиснати да ваксинират сина си.

„Имаме само някои ваксини, само някои от задължителните. Някои от тях отказахме”, добавя Райна.
От другата страна на дебата е Божурка Паскалева – майка на три деца. Тя стартира дискусионната група във Фейсбук – „БГ мами” точно за темата „за” или „против” ваксините.

„Аз съм за ваксинациите. И трите ми деца са ваксинирани, нямали са никакви отрицателни реакции, понасяли са ги добре”, казва Божурка.

Но други родители вярват в конспиративната теория, че правителството работи с фармацевтичната индустрия, за да продават повече ваксини.

„В някои от баровските софийски квартали човек може да види много интелигентни богати хора, които не си ваксинират децата. Това е мода. Тези хора не знаят какво правят. Това е свещена простота”. Така от своя страна коментира в студиото на „Здравей, България” доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница – София по повод увеличаващата се тенденция родителите да не ваксинират децата си.
„70 до почти 100% имунизирани от дребна шарка в американски колеж се разболяват от морбили. В България се обсъжда двуктратното ваксиниране – около 13-месечна възраст и на 13 години. Но в момента, когато имаше бум на морбили, най-засегнати бяха децата на 9-годишна възраст, както показват данните у нас”, обясни хомеопатът д-р Атанас Михайлов.

По думите му обаче никога не се казва какъв процент на защита осигурява ваксината.
Той посъветва родителите да се интересуват повече от страничните ефекти на ваксините.

Източник: actualno.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Събития

1,642 преглеждания

Comments are closed.