Все повече татковци излизат в отпуск по майчинство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Все повече бащи у нас взимат отпуск по майчинство вместо жените си, сочи статистиката на Националния осигурителен институт.
shutterstock_96294323
От началото на годината общо 9 300 мъже са подали заявление за изплащане на обезщетение за майчинство, предаде Нова ТВ. За същия период на миналата година броят им е бил около 8 000.

Данните на НОИ за периода 2009-2011 г. сочат, че общият брой на осигурените мъже, които са поели грижата за бебето до навършването му на една годинка, е нараснал от 242 през 2009 г. до 301 през миналата година. Това прави нарастване от близо 25%.

През 2009 г. европейска директива наложи промени в българското законодателство с цел равни права между мъжа и жената при отглеждането на децата. Според новите правила бащите имат право на 15 календарни дни отпуск при раждане на дете, както и възможност да поемат втората половина от майчинството.

Според кодекса на труда всеки от родителите на дете до 8-годишна възраст може да ползва шест месеца неплатен отпуск. Родителите могат да ползват допълнително и още до 5 месеца от отпуска на другия родител с негово съгласие. Целият период се приспада и като трудов стаж.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,460 преглеждания

Comments are closed.