7 неща, които децата не е нужно да научават

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4. Няма нужда да споделяте с детето си с колко килограма трябва да отслабнете

Почти няма майка, която да не е на диета, да не посещава йога, фитнес или пилатес, с цел да свали онези заветни няколко последни килограма, делящи я от идеалното тегло. Но това изобщо не интересува децата и няма нужда да бъде споделяно стях. Те така или иначе да свидетели на лютата ви битка за един размер по-малки дънки, не е нужно постаянно да слушат вашите перипетии по въпроса. Най-малкото, защото по този начин единствения ефект, които ще постигнете е, да им насадите вашите собствени комплекси и да ги обзаведете в пубертета с пълната гама неудовлетворяващи чувства, свързани с техните тела. Това е от особено голямо значение за дъщерите.
Достатъчно е да следвате устойчиви здравословни навици – ежедневна гимнастика, правилен режим на хранене, спорт и почивка, за да възпитате правилно отношение у децата към телата и здравето им.

purvite7


5. Децата не бива да научават, какво мислите за родителите на техните приятели

Може и да си мислите, че онова, което си говорите с най-близките си остава зад стените на дома ви, но трябва да сте наясно, че дори когато сте сигурни, че децата ви нищо не са чули, те вероятно са чули достатъчно и са напълно наясно за какво си говорите. Затова да клюкарствате за ваши познати, роднини или за родителите на другарчетата им е крайно неприемливо. Ако децата са свидетели на такова отношение, те задължително рано или късно ще започнат да обсъждат хората от своя социум по същия начин, както са видели или чули да го привите вие.
Много е важно децата да бъдат научени да се отнасят уважително към останалите хора от обкръжението си, независимо, че може и да не ги харесват.

6. Задръжте подробностите за сексуалния си живот за себе си

Всяко следващо поколение е все по-разкрепостено по отношение на интимната близост и секса и за да обясните на децата деликатните теми не е нужно да използвате примери от живота на пчеличките и птичките, но това съвсем не означава, че трябва да им привеждате примери от личния си интимен опит и живот. Първо, защото повече деца фаворизират родителите си и не искат дори да си представя, че техните родители са като всички останали и имат интимен живот и второ, тези преживявания са само между вас и вашия партньор, така че най-добре да си останат само за вас. Децата не са вашия психотерапевт или най-добра приятелка, която с любопитство и търпение да слуша за преживяванията ви в спалнята. Децата са си деца, те искат да запазят идеалистичната си представа за вас максимално дълго, затова не им я отнемайте преждевременно. Ако ви е нужна помощ по темата на пазара има много литература, която ще ви свърши отлична работа.

7. Децата не се интересуват от грешките и извиненията ви

Децата трябва да растат с ясното съзнание, че родителите са обикновени хора, които правят грешки, разболяват се, провалят се и това е нормално. В дадени случаи е полезно децата да са наясно с тях, но да ги товарите непрекъснато с информация е твърде тежко бреме дори за най-устойчивите деца. Нека се наслаждават на детството си, без да е необходимо непрекъснато да понасят вашите оправдания и извинения. „Извинявай“ и „Прости“ са вълшебни думички, но прекалената им употреба може повече да навреди, отколкото да помогне, затова бъдете пестеливи в използването им.

текст и адаптация от parentsociety.com: Нели Терзиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

25,302 преглеждания

Comments are closed.