6 опасности, свързани с модерните технологии и как да предпазим децата си от тях

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

digital-dangers-for-kids


Какво да направят родителите, за да предпазят децата си от капаните на технологиите, които непрекъснато дебнат да заемат цялото им време и внимание?

Докато бях на летището, забелязах едно момиче на около 14 години, което беше седнало на различен ред седалки от този, на който седеше семейството му. Родителите и брат й се опитваха да я приобщят към своите разговори, но тя бе в нейния си малък свят  и не обръщаше никакво внимание. Часове наред тя седя там забила поглед в телефона си, с усмивка на лицето и слушалки в ушите.

Когато родителите видят 14 годишното си дете с усмивка на лице си мислят, че то се занимава с нещо добро, нещо хубаво. Но това, което аз видях, бе една изпусната възможност да се сближи със семейството си, защото живееше в дигиталния свят, вместо да е част от реалния.

Тази картинка не е нещо уникално или невиждано. Младите хора по цял свят стават все по-отдалечени от семейството и реалността. Как се случва това? Нужно ли е родителите да го приемат, само защото е част от моделното общество? Какво могат да направят родителите, за да подготвят децата си срещу капаните на технологията, които само чакат да заемат цялото им време и внимание?

Представяме ви шест от най-често срещаните опасности, свързани с модерните технологии, пред които са изправени децата ни и семействата в днешни дни и начините, по които може да намерим решение на проблема:

1. Дигиталните устройства се използват като играчки за отвличане на вниманието, когато няма какво друго да се прави

Независимо от възрастта на човека е много лесно да попаднете в капана от пристрастяване към технологиите, особено в свободното си време. Когато имате време е много популярно да сте в зоната на устройствата, вместо реално да упражнявате социалните си умения.

Разумното решение:

Подобрете взаимоотношенията си като спрете да възприемате устройствата за играчки, приемайте ги просто за пособия и  инструменти. Когато родителите дадат пример, децата е силно вероятно да го последват. Да се определи техниката за инструмент означава, че ще се появи усещането за собственост и надмощие. По този начин разрешаваме управлението върху това устройство и вместо то да управлява нас, ние ще управляваме него. Създайте си правила в семейството с ясни детайли, как и кога може да се използват различните технологии.

2. Децата имат собствени дигитални устройства

Често модерните технологии се възприемат от децата като символ на тяхната свобода. Тя обаче е нездравословна свобода. Но тъй като вече казахме, че това са само инструменти, значи би трябвало да се отнасяме с тях както бихме се отнасяли към една електрическа резачка. Често родителите разказват как децата им са силно зависими от телефоните си и са силно притеснени от този факт, защото не са в състояние да вземат устройството, което „принадлежи“ на детето.

Разумното решение:

Определете до колко е необходимо едно дете да използва подобно устройство. Позволявайте на детето да използва телефон или друго подобно устройство, но не и да го притежава. Ако вече го е възприело като негова собственост му напомнете, че винаги можете да въведете нови провила за употребата на въпросното устройство.

3. Вярата, че децата ви никога няма да се привържат към устройството или че няма да попаднат на нещо неподходящо в мрежата

Риска от това да се натъкнат и пристрастят към неподходящо съдържание винаги присъства, без значение колко добре са възпитани и обгрижени децата и колко добри са самите те. Случва се и на най-добрите деца, и в най-добрите семейства.

Разумното решение:

Не допускайте децата си да имат дигитално устройство в стаята си, особено през нощта. Най-често се посещават неподходящи сайтове, когато хората са насаме с устройствата си. Създайте правилото, че в спалнята не се допускат никакви технологични принадлежности и устройства и през нощта родителите се грижат за тях.

4. Да оставяте децата си да използват дигитални устройства, когато те искат

Манията към дигиталните устройства се установява много лесно, ако децата бъдат оставени без контрол.

Разумното решение:

Определете точни часове за занимания с дигиталните устройства и научете децата, че дори и да е обещано нещо, то винаги може да се промени и вие сте в правото си да кажете не.

5. Да позволявате на децата си да слагат пароли на устройствата

Въпреки че това звучи напълно нормално, може да се окаже много трудно за родителите да предпазят децата си от рисково поведение в мрежата. Ако децата могат да заключват устройствата си, това би означавало, че те могат да ги използват по всяко време когато им се прииска и то без родителите да знаят.

Разумното решение:

Родителите трябва да контролират мерките за защита и времето на употреба. Можете да инсталирате филтри дори и на телефоните, за да получавате дневен отчет за употребата. Бъдете в същата стая, когато децата използват тези устройства. Това ще бъде гаранция,  че се посещават сайтове и места в мрежата, които могат да се виждат от всички.

6. Не говорите редовно за опасностите в мрежата и за неподходящата употреба на устройствата

Въпреки че може да изпитвате притеснения е важно и трябва да се обсъждат теми, свързани с пристрастяването към игри, порнография и други подобни сайтове, които имат неподходящо съдържание. Говорете за това с децата си.

Разумното решение:

Поне веднъж в седмицата обсъждайте с децата си различните зависимости, това което те могат да причинят, мерките да избегнат последиците от тях и лечението им, границите, в който да се простира интересът им и измамното чувство за надмощие над технологиите. Обсъждайте и взаимоотношенията, поведението и желанията на децата, а и вашите също. Не се притеснявайте да се интересувате от приятелите и съучениците, от всичко онова, което се случва в училище и в часовете, когато не сте с децата си. Достатъчно е да отделяте по 15-30 минути на седмица за тези разговори с децата си, за да ги предпазите от влиянието на дигиталните технологии и преди проблемите да са се превърнали от муха в слон. Тези дискусии могат да изградят силни връзки, които да са в основата на прекрасно разбирателство и приятелство между децата и родителите за цял живот.

по материали от familyshare.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17,436 преглеждания

Comments are closed.