50 нюанса зелено: Теория и практика на истинската натурална козметика

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Попадаме в сърцето на Южна Германия в началото на август и сякаш напук на традиционната ни представа за ултра урбанизирана и технологична Германия,  ни посреща изобилие от цветове, нежни ухания и идилично провинциално спокойствие. Всичко е по немски подредено, точно и стриктно, а цветята са толкова много и навсякъде, че буквално се отнасяме в един нереален и приказен свят.

20190806_111907

Градчето Швебиш Гмюнд е само на 53 километра от Щутгарт, но няма нищо общо с него, където ритъмът е доста динамичен. Сгушено в меките гънки на планината, потънало в тишина и омайващ аромат на билки, градчето е дом на лабораториите и градините на една от най-известните в света марки за натурална козметика – Weleda.

20190806_091922

Пътувайки към производствената база на фирмата, размишляваме за това, че в динамичния ни свят едва ли съществува продукт, който е 100% натурален, био или еко. Българинът е „Тома Неверни“ и не е чудно, че повечето от нас са натоварени със съмнения и предразсъдъци, но попадаме на място и сред хора, които разбиват на пух и прах всяко наше балканско съмнение, при това още с първата ни среща в лабораториите. Там се запознаваме с един от магьосниците на марката – д-р Нонака. Японецът работи за Weleda с нестихващ ентусиазъм вече няколко десетилетия, съчетавайки по очарователен начин японска акуратност и  немска последователност.

nonaka

В лабораторията му е светло и доста студено – натуралната козметика не обича високи температури, а ние, пременени в небесно сини престилки следим внимателно японско-немския му английски и нямаме търпение да научим тайните на добрия крем за лице. Улисани в интересното занимание не усещаме как минава повече от час, забъркваме собствени смеси с много, наистина много важния за кожата ланолин и се наслаждаваме на новопридобитите си алхимични умения, а вроденото търпение и японски такт не позволяват на нашия домакин да ни напомни, че го очакват и други задачи.  Тръгваме си от лабораторията с по едно бурканче лично приготвен крем за лице и усещането, че бихме се занимавали с това в следващите 20 години, без да обръщаме никакво внимание на досегашните си професии.

_DSC4689

Едва сме се разделили с д-р Нонака, на обиколка из цеховете, където се преработват и отлежават билковите субстанции, ни повежда главният мениджър за Източна Европа Еберхард Грос. Впечатлени сме от невероятната чистота и педантичната стриктност на правилата за дезинфекция. Мием ръцете си със специален разтвор на влизане във всяко помещение, освен че сме облечени със специално облекло и обути в специални обувки и калцуни.

_DSC4872

Целият процес на производство на натуралните продукти е роботизиран, а там където се налага намеса на човешки труд, откриваме да работят изключително млади и очевидно отлично мотивирани хора, които ни посрещат с широка усмивка, каквато с изненада установяваме, че немците щедро раздават. Сигурно е от средата, в която работят, без излишно напрежение, и от местата за отдих сред много зеленина, езерца, в които спокойно плуват риби и изобилие от билки и красиви екзотични цветя.

RGB-Weleda-Garden-Wetzgau-(3)

Цялата околност и градчето сякаш са пропити от замайващия аромат на билки и етерични масла, а и след заниманията в лабораторията на д-р Нонака сме стабилно заредени с най-пищните аромати на натуралните масла от нероли, иланг-иланг, розмарин, лавандула, шипка и гераниум, с които тук работят ежедневно.

RGB-Weleda-garden

Welеda  е създадена през далечната 1921 г. от холандската лекарка Ита Вегман, австрийският философ Рудолф Щайнер и химикът-фармацевт Оскар Шмидел, а името на марката се свързва с немската лечителка Веледа, има келтски корен и означава мъдра жена, надарена с пророческа дарба.

RGB-Weleda-garden-(2)

Козметиката на Weleda e известна в цял свят с това, че суровините за нея грижливо се отглеждат в биодинамични градини. Някои от тях са разположени на територията на редица страни в Европа, в Южна Америка, САЩ, Африка и дори в Австралия. Това е така, защото всяко растение, необходимо за производството на даден продукт се нуждае от специфични условия, в които да поникне и да се развива, като целта е да събере възможно най-много полезни вещества, преди да бъде претворено в полезен и здравословен продукт.

CMYK_MP_wel_euph_020

Марката има три основни фабрики, в които поставя основите на своята история – тази, която ние посетихме в Швебиш Гмюнд, близо до Щутгарт в Германия, в Арлесхайм, до Базел в Швейцария и в Юнинг, Елзас във Франция. Днес продуктите й достигат до над 50 страни на пет континента. Във фирмените клонове и бази на Weleda ежедневно се произвеждат неизброимо количество натурални и фармацевтични продукти за които суровините се отглеждат в собствените градини. Защото грижата за здравето не опира само до производството на чисти продукти, а преминава отвъд пределите на отглеждането, събирането и обработката на суровините и се съчетава с отговорното отношение и грижата както към природата, така и към човека.

RGB-Plant-handling,-production-Schwäbisch-Gmünd-2014

Основополагащият принцип от който се ръководят във Weleda е търсенето и намирането на баланс между душата и тялото. Звучи като клише, но тук вярват безрезервно в тази максима и я следват неотклонно от почти сто години. Продуктите имат за цел да подпомагат физическото благосъстояние на хората, както и цялостното и трайно възстановяване на здравето им.

За производството на продуктите на Weleda  от първостепенно значение е изборът на суровини. Затова и растенията, които се използват в производството са отгледани с изключително внимание и грижа и са с незаменими качества, а последващата обработка във високотехнологичните и модерни производствени бази са просто естествения и отличен завършек на първоначалната брилянтна идея.

RGB-Weleda-Garden-Wetzgau-(7)

За производството на натуралните продукти на Weleda се използват растения отгледани единствено и само в биодинамичните градини на фирмата, а балансираното им комбиниране ги прави невероятно нежни към здравето на потребителите – от най-малките бебета до всеки възрастен. Козметичните продукти на Weleda не съдържат никаква синтетика, те са без консерванти, оцветители и ароматизатори, без парабени, силикони и минерални масла.

Oil-filling-for-production

Крайният резултат е винаги с първокласно качество с доказано отлично въздействие върху човешкото здраве. Наред с това, Welеda е уникална и заради грижите, които полага за опазване на околната среда и природата, а философията й се свързва с най-високите стандарти за качество и устойчиво използване на всички природни ресурси.

Една от основните суровини, които Weleda използва за своите продукти е невенът.

RGB_Calendula-Harvest_Barbara-von-Woellwarth_BVW5287

Той е познат сред хората с най-разнообразни имена – жълта ружа, каракон, календула, а лечебните му свойства са познати от древни времена. Растението с наситено зелени листа и стъбла, увенчани от топло оранжеви симетрични съцветия с остри венчелистчета, наподобяващи слънца и специфичен аромат, трудно може да остане незабелязано. То сякаш е създадено, също като слънчогледа, да събира слънчевата светлина и топлина, а след това да я отдава на онзи, който се докосне до тях. Невените цъфтят от ранното лято чак до късна есен и са надарени с изключителни живителни сили. За нуждите на козметиката и фармацевтиката се събират само най-добре развитите съцветия, при това само „на ръка“ и в точно определен час от денонощието, което гарантира високото качество на крайните продукти.

RGB-Weleda-Garden-harvest

Създателите на Weleda са убедени, че еволюционната история на човека до голяма степен прилича на тази на растенията и именно заради това, според тях, хората могат да се лекуват със силата на енергията им.

RGB-Weleda-Garden-Wetzgau-(6)

Weleda e единствената марка, която добива суровините за своите продукти в собствени биодинамични градини, а според антропософската теория, всяка една от тези градини представлява цялостен организъм, в който по естествен начин си съжителстват и взаимодействат хора, животни, растения, почва и климат.

RGB-Euphrasia

В райската градина на Weleda в близост до Швебиш Гмюнд нашата група се запозна с разнообразни растителни видове, животни, птици и насекоми, които живеят в хармония и единство. Малките изкуствени водоеми осигуряват вода за животните, цъфтящите растения привличат с нежния си цветен прашец пчелите и останалите насекоми, които опрашват растенията и осигуряват правилното функциониране на цялата екосистема. Тук няма да чуете някой да се оплаква от кърлежите и комарите, защото и те имат своята важна роля за градината.

DSC_5176

Не ни се тръгва от този рай, лежерно разтягаме дъждовния следобед в сладки приказки и тихичко завиждаме на работниците тук за това, че са част от тази красива магия, дори небрежно и упорито се съпротивляваме на настойчивите сигнали на домакините, че е време да си тръгваме. Е, накрая поемаме с неохота като си пожелаваме след две години, за 100 годишнината на марката, отново да сме тук.

RGB-Weleda-Garden-Wetzgau-(4)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

788 преглеждания

Comments are closed.