На разходка с татко

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

(Грижите за бебето през погледа на един татко с опит)

veleda-baby

В разгара на лятото разходките с бебе на няколко месеца могат да бъдат истинско предизвикателство, дори за опитния родител. Затова ще се опитам да споделя как със Самуил успяваме да се справим с обличането в жегите, слънчевата защита, разбитите тротоари, борбата с досадните буболечки, както и първите ни преходи в планината.

Ще започна с това, че покрай първата му ваксина големият страх вкъщи беше да не го разболеем. По мое мнение горещото време крие повече рискове за здравето на бебето, но ако разчитате на здравия си разум и обективната оценка на обстоятелствата, трябва да се справите. Първо правило: не навличайте бебето, макар все още кръвооросяването на крайниците му да не е съвършено, рискът да измръзне на 30 градуса клони към нулев. Обличайте го така, както обличате себе си. Вечерно време обаче температурите падат и забравете да спите на течение с бебе в стаята.

Горещото време ни кара да се потим обилно, при бебчовците положението не е по-различно. Затова след баня смених олиото за масаж на Weleda, което ползвах преди това с мляко за след баня – попива доста по-бързо и не оставя кожата мазна, след точно две минути мога да облека малкия, без да се притеснявам, че дрехите ще полепнат по него. Следете внимателно слабините, ние продължихме да ползваме олиото с невен след всяка смяна на пелената и досега се беше зачервил само веднъж. Кремът против подсичане на Weleda свърши работа още след първото намазване.

И докато сме на темата за козметика, няма как да не споменем и слънчевата защита. От Weleda ми бяха дали и бебешки слънцезащитен крем с еделвайс. След последната ни по-дълга разходка в планината, на която колкото и да пазих малкия човек, слънцето си го понапичаше от време на време, мога да потвърдя, че кремчето свърши перфектна работа. Единственото неприятно е, че е доста гъсто, но всички други марки, които съм тествал имат горе-долу същата консистенция. Моят съвет е да сложите малко повече в ръка и после с “боцване” и леки мацвания да маркирате равномерно всяка зона (ръчички, крачета, лице, вратле и гушка), след което да размажете.

Ще дам и няколко ценни съвета за това, с какво е добре да сте екипирани, когато излизате на разходка и за какво да внимавате.

veleda-baby&dady

На първо място – проходима количка естествено, размерът на гумите е важен, особено на предните, за предпочитане е да са две. Те са тези, които първи ще пропадат в дупки, първи ще срещат високите бордюри или неравните плочки и ако са прекалено малки и/или недостатъчно маневрени количката ви буквално ще забива “муцуната”.

На второ – ползвайте комарник. Няма значение колко струва, стига да покрива добре количката. Освен от комари, ще предпази малчугана и от мухи, оси, пчели, паяци и потенциално всичко друго, което може да се намърда при него. Самуил е прекалено малък, поне според мен, да го пръскам с репеленти, но когато стигнете възрастта, в която комарникът не е решение, бих препоръчал да носите един флакон под ръка. Може и да ви звучи логично, но избягвайте да стоите с бебето си край езерца, рекички и други водоеми и особено ако водата е застояла. Комарите се развъждат именно там. Избягвайте и дърветата с капещи плодове, защото осите и мухите ги обожават.

Вече имаме напредък с поддържането на гърба и главата изправени и затова си позволяваме малко по-чести и по-продължителни разходки в планината. Планирайте добре маршрута и времето си. С бебе на гръб няма място за експерименти в планината. Имайте предвид, че тук слънцето става по-сериозен фактор.  Затова слънцезащитния крем на Weleda го ползваме веднъж преди и още поне веднъж по време на разходката. Избягваме обедните часове, а ако времето е много горещо дори и ранния преди обед и късния следобед, освен ако не сме само на сянка. Внимавайте много с резките температурни амплитуди – от жегата на поляната до хладния полъх в гората трябва да има период на адаптиране. Винаги носете дрешки за преобличане, както и мека постелка, за екстра пелените и мокрите кърпи (както и пликче, в което да ги приберете след употреба) няма нужда да напомням. Дори и да не го пише в прогнозата, винаги имайте готовност, че може да завали.

Благодаря още веднъж на Weleda за продуктите!

Повече информация за тях може да намерите тук.

veleda-edelweis

Пожелавам ви слънчево и усмихнато лято!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,688 преглеждания

Comments are closed.