3% от родените у нас бебета са заченати ин витро

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

in-vitr-2018

16 970 са бебетата, родени след ин витро процедури у нас за последните 10 години по данни на Изпълнителната агенция по трансплантации. От 2008 г. броят им е нараснал над 8 пъти, като от 284 деца, родени тогава, през 2017 г. те са били 2351. Това означава, че 3% от родените през миналата година бебета са от епруветка.

От тази година държавата финансира 4 вместо 3 опита на двойките с репродуктивни проблеми. За първи път бяха отпуснати средства и за до 4 трансфера със замразени ембриони, което досега не се покриваше изобщо.

Точно преди 40 години е родено първото бебе в света, направено по този начин. Това е англичанката Луиз Браун. Появата й предизвиква революция в асистираната репродукция и днес децата, родени с помощта на инвитро в света, са около 8 милиона. В началото на годината пък, на 3 януари, 30-годшпен юбилей отпразнува и първото бебе, заченато в епруветка не само у нас, но и в цяла Югоизточна Европа -Илияна Тирилова.

В България опитите за инвитро започват още през 1976 г. в Катедрата по биология на Медицинска академия. Началото им поставя репродуктивният биолог и научен консултант по асистирано оплождане проф. Илия Ватев, на когото е кръстена Илияна. Тогава той все още е млад доктор, а научните си експерименти в областта на инвитро оплождането започнал с жаби, мишки и хамстери. „Както винаги, имаше неуспешни опити. Имахме бременност докъм 48-ия ден преди тази, но се прекъсна, което се случва и днес“, разказа проф. Ватев за неуспехите преди появата на Илияна пред БНР. Въпреки това чудото се случва и момичето проплаква на 3 януари 1988 г. малко след 16 часа в „Майчин дом“ в София. Родена е с цезарово сечение. Тежи 3,650 г и е с дължина 52 см. Щастливите родители са Таня и Крум Тирилови от град Рила. На раждането присъства екип на БНТ.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

544 преглеждания

Comments are closed.