17 март – денят на Свети Патрик и зелената детелина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

What a cute Leprechaun!

На 17 март в Ирландия, и не само там, празнуват деня на Свети Патрик. Светецът е много тачен в Ирландия, а с разпръсването на ирландците по света, легендата и празненствата, свързани с него, стават популярни почти във всяка точка на планетата. Ако се доверим на легендата, която битува сред ирландците, Св. Патрик е изгонил всички змии от Ирландия и поради тази причина всички са му много благодарни.

Легендите разказват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, е роден в Уелс, в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после – на проповедник и най-накрая – на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.

Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Деня на Свети Патрик.

Интересна е традицията на този ден всички да се обличат в зелени дрехи и да се носят аксесоари в зелен цвят. Символ на празника е зелената детелина, която е и символ на Ирландия.

17 март можете да отбележите подобаващо ако имате деца у дома, защото освен, че ще научат нещо ново, те с удоволствие ще се включват в подготовката на празника, в търсенето и обличането на зелени дрешки, а вероятно и в приготвянето на нещо зелено и вкусно.

Можете да приготвите мъфини, които да украсите със зелена глазура или да декорирате с фигурки от захарен фондан във формата на детелинки.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Празници

Етикети:

2,489 преглеждания

Comments are closed.