15 май – Световен ден на кенгуру-грижата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

earlybaby-k

Тази година за първи път у нас отбелязваме Световният ден на кенгуру-грижата. За недоносените деца кенгуру-грижата е една от най-важните грижи, които са в пряка връзка с тяхното оцеляване. Тя е най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета и е с най-много доказани ползи за новородените. Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа (продължителен контакт кожа-до-кожа) за всички бебета, при които това е медицински възможно.

Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя показва положителни ефекти върху температурната регулация, сукателните умения и развитието на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат. Кегруру-грижата има благоприятни ефекти върху дихателната и сърдечната честота, благодарение на нея се намалява възможността от заразяване с вътреболнична инфекция и се повишаав възможността бебетата да бъдат изписани по-рано от неонатологичните отделения.

За съжаление, в България кенгуру-грижа все още не е наложена практика. Целта на фондация „Нашите недоносени деца“ е да промени това и да приближи грижите за недоносените бебета и болните новородени до европейските стандарти и препоръки за добра и качествена грижа. В тази връзка фондацията поставя началото на отбелязването на Световния ден на кенгуру-грижата и у нас на 15 май.

По тяхна инициатива редица български неонатологични отделения ще отворят вратите си на този ден за свободен достъп на родителите на недоносени деца и ще им предоставят възможността за контакт кожа-до-кожа. Това ще е възможно за медицински стабилните бебета.

earlybaby_15mai-maiki

15 май 2017 – Майка прилага кенгуру-грижа на преждевременно роденото си бебе

Световният ден на кенгуру-грижата се отбелязва за първи път в България, а целта е да повиши информираността на хората по въпроса, така че кенгуру-грижата да се превърне в обичайна практика и у нас. Ето болниците в страната, които ще се включат в инициативата:

СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, гр. София
СБАЛАГ „Майчин Дом“, гр. София
МБАЛ I Градска болница, гр. София
МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, гр. Сливен
МБАЛ Пловдив, гр. Пловдив
МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, гр, Кърджали
МБАЛ „Д-р Стоян Черкезов“, гр. Велико Търново
УМБАЛ “Проф д-р Ст. Киркович” АД, гр. Стара Загора
Дом за медико-социални грижи – Плевен
УМБАЛ- Русе- АД
МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” – АД, Монтана
МБАЛ „Търговище„ АД – гр. Търговище
МБАЛ Шумен АД, гр. Шумен

earlybaby_15mai

Проф. Боряна Слънчева, началник на Клиника по неонатология към СБАЛАГ „Майчин дом” подава недоносено бебе на неговата майка

В края на миналата седмица в София, в кино Влайкова, фондацията организира среща по повод Световния ден на кенгуру-грижата, на която представи документалния филм „Животът, който предстои“ - La vie a venir. Филмът ще бъде представен пред публика отново на 16 май във Велико Търново в Център за подготовка за бременност и раждане “Happy Mums“ от 18:00ч. (Вход свободен)

 Трейлърът можете да видите тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

965 преглеждания

Comments are closed.