Слънчева алергия – какво трябва да знаем?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_203589715

Все повече деца страдат от алергия към слънчевите лъчи. Според някои експерти това се дължи на глобалното затопляне и изтъняването на озоновия слой, което води до по-голямо вредно лъчение.

Какво всъщност представлява слънчевата алергия?

Слънчевата алергия не е алергия в буквалния смисъл на думите. Т.е. – тя не възниква по характерния за алергиите механизъм и не води до образуването на антитела, както е при класическите алергични реакции. Ето защо лекарите смятат, че е по-правилно тя да се нарича „слънчева екзема”. Може да възникне във всяка възраст, но е по-типична при децата. В зряла възраст се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Рисков фактор е продължителното излагане на слънце и досегът на кожата до ултравиолетовите лъчи. Понякога слънчевата екзема има наследствена обусловеност. Ако например бащата или майката имат подобни проблеми или пък са имали като деца, не би било чудно детето им също да получи кожна реакция към слънцето.

Симптоми:
– силен сърбеж
– петнист обрив, най-често в областта на лицето и шията, където кожата е по-деликатна
– малки мехурчета с бистра течност (като следващ етап от протичането на алергията)

Защо алергията към слънцето се обостря по време на морската почивка?

Много хора се питат защо точно, когато отидат на море алергията към слънцето значително се обостря. Причините се крият в морската вода и пясъка. Те увеличават активността на слънцето, тъй като лъчите се отразяват в тях.

Най-добрият начин да се намали риска от слънчева екзема е да се избягва излагането на слънце в часовете, в които то е най-силно. Използването на слънцезащитен крем, носенето на шапки, подходящото облекло и стоенето на сянка са от ключово значение. Ако детето ви е предразположено към слънчева екзема е по-добре да е облечено с леки светли дрешки на плажа.

Какво е лечението?
При кожна реакция към слънчевите лъчи най-важното е да се покрие мястото на сърбежа и да не се излага на пряка слънчева светлина поне няколко дни, докато кожата се успокои. Медикаментозното лечение и мехлемите също помагат. Засегнатият участък може да се намаже с антихистаминов или кортизонов мехлем или да се приемат антихистамини на таблетки. За да се облекчи сърбежа, можете да използвате компрес със студена вода или лед.
Ако проблемът се задълбочи, най-добре е да се консултирате с педиатър или дерматолог, тъй като може да се окаже, че не се касае просто за слънчева екзема, а за друг тип обрив.

***
Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

 

Още:

Шарката при децата – какво трябва да знаем и какви са симптомите?

Обривите от пелени

Строгите правила за кърмене повече вредят, отколкото помагат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21,656 преглеждания

Comments are closed.