Строгите правила за кърмене повече вредят, отколкото помагат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

breastfeeding-newborn

След като дълги години бебетата са били хранени по часовник – през точен час и за определено време, тези правила до такава степен са се наложили, че все още се спазват по инерция. Не винаги се и интересуваме кое е по-доброто и какво трябва ние да направим. Ето какво казват най-новите проучвания в областта на кърменето.

За успеха на кърменето строгите правила не са полезни и могат повече да навредят, отколкото да помогнат, подчертава френското медицинско списание “Прескрир”.

Ако детето се кърми, когато пожелае, по-рядко се прибягва до  дохранване и се намалява oпасността от болки в зърната или запушване на каналите.

“Няма медицинска причина да се налага даден ритъм или точни часове за кърмене. Много изследвания показаха, че с това са свързани повече неудобства, отколкото плюсове” – пишат авторите в рубриката “Полезни съвети”, като добавят, че от едно бебе до друго има голяма разлика. Точно с това трябва да се съобразим като майки. За нас е нормално нашето бебе да се различава от другите по външност, характер и развитие, но в същото време ги слагаме в калъп, що се отнася до храненето. Нима на самоте нас понякога ни е яде по-често, но по малко, а друг път – не можем да се наситим. Затова трябва да се опитаме да не правим сравнения или да следим някакви графики и таблици – кога, по колко яде бебето.

Няма и причини да се предпочита дали при едно кърмене да се използва само едната гърда или двете. За да се избегне запушването на каналите обаче е добре гърдата да се изпразва напълно. Затова е хубаво да се изчака бебето да спре да суче, преди да му се предложи другата гърда.

Световната здравна организация препоръчва периодът на кърмене да продължи до две-годишна възраст на детето.


Още полезно за Кърменето:

pediatritian-baby_550x400   7 въпроса за кърмене, които да зададете на педиатъра си

BFEEDING2_600x700   Хранителни вещества в кърмата

   Кърмене след годинката

vashite vuprosi za kurmeneto   Да давам ли на бебето да суче и от двете гърди на едно хранене или да ги редувам?

food_allergy-1_52315696   Алергии и хранителна непоносимост при кърмачето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Хранене

4,215 преглеждания

Comments are closed.