Кои майки има риск да отгледат пълни деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
obese children and mothers

Майките, които са с наднормено тегло поднасят повече храна на децата си, като увеличават потенциалния риск от детско затлъстяване, сочат резултатите от изследване, публикувано в Journal of Human Nutrition and Dietetics, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета на Флорида в Гейнсвил поискали от група майки да опишат чувството си за глад, както и това на 3-6-годишните си деца преди хранене. Изследването обхванало 29 деца. Жените, които били с наднормено тегло или със затлъстяване споделят, че имат чувството, че са по-гладни. Според тях и децата им също били по-гладни. Затова им давали приготвяли по-големи порции храна.

„Тъй като малките деца се затрудняват да установят кога са сити, колкото повече храна им е поднесена за ядене, толкова по-голяма е вероятността да я изядат“, заяви Сара Стромбърг от университета.

„Ако започнем да идентифицираме тези фактори, ще можем да помогнем на родителите да разберат колко големи трябва да са подходящите за децата им порции“, пояснява ръководителят на екипа Дейвид Джаник. По думите му това може да доведе до трайни здравословни хранителни навици.

Учените все пак отбелязват, че резултатите са предварителни, тъй като изследването все още в начален етап.

Всяко трето дете в Европа страда от затлъстяване или наднормено тегло, затова е важно родителите да обръщат достатъчно внимание на количеството и качеството на храната, която поднасят на своите деца.

Как все пак да са сигурни, че децата им не се тъпчат с излишни количества храна?

„Родителите решават какво да поднесат на децата си и кога да го сторят“ - отбеляза Джаник. „Децата обаче могат да имат разумен контрол върху консумираната от тях храна. В случай, че са изяли подходяща по големина порция и все още са гладни, могат да поискат допълнително храна и обратно.“

Затова е важно да се съобразяваме със сигналите, които самите деца ни дават и ако споделят, че са се нахранили или не им се яде, да уважим тяхното мнение и да не ги насилваме да приемат повече храна, отколкото им е необходимо.

по материали от Интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,219 преглеждания

Comments are closed.