Шарката и децата: кои са най-често срещани при децата и какви са техните симптоми

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

scarlatina1

Шарката в детска възраст е сред най-разпространените вирусни заболявания. Много често родителите изпадат в паника дори и при обрив от съвсем различно естество – ухапване от насекомо или алергия. Кои са видовете шарка, които засягат най-често децата и какви са признаците?

СКАРЛАТИНА
Скарлатината е заболяване, засягащо най-вече деца от 1 до 9 годишна възраст (децата до 6 месечна възраст са предпазени от антителата, придобити от майката), предимно в зимния период на годината.

Болният се подлага на карантина с минимален срок от 10 дни, а тези, които са били в контакт с тях – за 7 дни.

Симптоми:
Повишена температура (около 39°С).
Силна отпадналост, главоболие и повръщане.
Силно зачервено и болезнено гърло; увеличени сливици, често покрити с гнойни налепи.
Обрив под формата на дребни червени петънца; появява се в слабините, сгъвните повърхности на крайниците; разпространява се към гърдите, корема, шията. Кожата става като настръхнала от студ (поради изпъкване на кожните папили) като гъша кожа.
Езикът е малиново-червен.

МОРБИЛИ (дребна шарка)

Морбили е вид шарка, която също не засяга децата под 6 месечна възраст. Най-често от нея боледуват малчугани между 2 и 4 години, но може да се прихване и по-късно – на всяка възраст. Инкубационният период на болестта е от 6 до 17 дни.

Заразяването става по въздушно-капков път. Преди въвеждане на имунизация срещу морбили инфекцията е разпространена по целия свят. Наблюдавани са големи епидемии с висока смъртност.

У нас след въвеждането на ваксината през 1969 г. заболеваемостта спада 293,25 пъти.

Симптоми:
Обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, усложнения от страна на дихателната система. Появява се характерен петнист обрив, който през първия ден обхваща лицето, шията и горната част на гръдния кош, на втория-третия ден ангажира туловището и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, тъй като образуваните нови обривни единици се сливат с по-рано възникналите, но винаги между тях остава незасегната от обрива кожа.

ВАРИЦЕЛА

Болестта е силно заразна, характеризира се със специфичен обрив и е една от най-честите инфекциозни заболявания сред децата в развитите страни. Почти всеки в живота си боледува от варицела.

Най-често заболяването се развива между 5 и 9 години, но могат да бъдат засегнати хора във всяка възраст. Варицелата протича по-тежко при по-възрастните. Обикновено след преболедуване от варицела човек развива доживотен имунитет срещу нея.

Симптоми:
Висока температура (до 38-39 градуса)
Леко изразено възпаление на горните дихателни пътища
Общо чувство на слабост, отпадналост и загуба на апетит, които траят 2-3 дни.
Обрив – първоначално се появяват надигнати червени петна, които скоро преминават през зачервени пъпчици до мехурчета (везикули), пълни с бистра течност; впоследствие мехурчетата потъмняват,разпукват се и образуват малки язвички; от центъра към периферията им се образува коричка (круста) и обикновено на мястото им не остава белег. Тази еволюция трае около 10-14 дни. Кожният обрив при варицелата е силно сърбящ.

РУБЕОЛА

Нерядко, особено у децата (25-30%), рубеолата протича безсимптомно. Най-силно засегната е възрастта 5-9 г. При възрастните рубеолата протича по-тежко и често с усложнения. Безсимптомни форми могат да се развият и у бременни.

Причинител на заболяването е вирус, който навлиза в организма най-често през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите, а при заболяване на бременни жени – по кръвен път поразява ембриона и причинява необратими увреждания на плода.

След преболедуване остава траен имунитет. Образуваните антитела срещу вируса осигуряват защита през целия живот на индивида и се предават от майката на новороденото. Този пасивен (майчин) имунитет предпазва от заболяване децата до около 1 година след раждането.
От 1992 г. в Имунизационния календар на страната ни е включена триваксината – Морбили-Паротит-Рубеола, която се прилага на 13 месечна възраст и втори път – при децата на 12 г.

Симптоми:
Умерено повишена температура, увеличаване на лимфните възли и обрив по кожата на цялото тяло.. Инкубационният период на рубеолата е от 12 до 24 дни (най-често 14-16 дни).
Обривът е розово-петнист, започва от лицето и шията и за няколко часа се разпространява по крайниците, седалището и гърба. Изчезва след 2-3 дни, без да оставя лющене или оцветяване на кожата.
        
РОЗЕОЛА
Розеола инфантум е заразно заболяване, чийто източник може да бъде друг болен или здрав вирусоносител.
От розеола боледуват само деца до 3 годишна възраст, макар че съществуват много редки случаи на заразени възрастни.

Съществува сезонност на заболяването – най-бурно вирусът се разпространява през есента и пролетта.

Дете, боледувало от розеола, няма опасност да се зарази отново, тъй като изгражда траен имунитет срещу болестта. Механизмът на предаване е по въздушно-капков път, като чрез секрети, отделяни от горните дихателни пътища на заразен човек, вирусът се разпръсква в околната среда.

Симптоми:
Повишаване на температурата до 38°-39° С, уголемени шийни възли, червени петна, локализирани предимно по тялото и по-рядко по крайниците и лицето. Общото състояние на детето като цяло е запазено.

Източници:
РИОКОЗ, Puls.bg и nmfs.noaa.gov

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

88,444 преглеждания

Comments are closed.